Динята е безспорният крал на летните плодове – освежаваща, сочна и пълна с полезни съставки. Ето защо толкова я обичаме:
Защо динята е полезна?
- Хидратира организма, защото съдържа над 90% вода, което я прави отличен избор за горещите летни дни.
- Богата е на антиоксиданта ликопен, който придава червения цвят и подпомага сърдечното здраве.
- Съдържа витамин С, който засилва имунитета и подпомага кожата.
- В нея има и бета-каротин, който е важ8ен за зрението и кожата.
- Нека не забравяме и аминокиселината цитрулин, която може да подобри кръвообращението и да намали умората след спорт.
- Съдържа малко калории - въпреки сладостта си, динята съдържа само около 30 калории на 100 грама, което я прави перфектен десерт за хора, които са на диета и следят теглото си.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
След като всички сме напълно убедени и съгласни с всички ползи, които носи този сочен летен плод, е време да разберем как лесно и ефектно да я нарежем и да я поднесем на масата.
Рязане на пръчици
- Разрежете динята наполовина.
- Поставете половинката с отрязаната страна надолу.
- Нарежете на равни вертикални ленти.
- Завъртете на 90° и нарежете отново – ще получите пръчици, които се вадят лесно и са идеални за деца.
С лъжица за сладолед
- Разрежете динята наполовина.
- Издълбайте сърцевината с лъжица за сладолед.
- Така оформените топки са подходящи за добавяне в плодови салати, като гарнитура към десерт или просто за ефектно сервиране
Рязане като пица
- Нарежети динята на шайби, без да я разцепвате по средата, както обикновено се прави.Разрежи динята на кръгли шайби.
- Всяка от кръглите шайби нарежете като парчета за пица.
- Получават се удобни триъгълни резени, на които може да сложите дръжки от пръчки за сладолед или друго, с което разполагате.
Кошница от диня
- Поставете динята на равна повърхност. Намерете страната, върху която лежи стабилно – това ще е дъното на кошницата.
- Разрежете динята наполовина и издълбайте съдържанието на лежащата стабилно на плота половина.
- Издълбайте с лъжица за сладолед, докато остане само кората.
- Напълнете с други сезонни плодове- череши, ягоди, малини, къпини, пъпеш грозде и каквото имате под ръка.
- За дръжка изберете част от другата половина на кората на динята и я сложете над плодовете.
- Бонус съвет – ако имате подходящ нож, може да изрежете ръбовете на кошницата, за да изглеждат още по-ефектно.
- А от издълбаната сърцевина на плода може да направите сок.
По познатия начин, но поднесена ефектно
- Нарежете динята по стандартния начин на триъгълници.
- Разместете всяко парченце, така че да се разминава с предходното.
- Може да се сервирате директно върху кората.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK
Вижте във видеото още за динята: