Динята е безспорният крал на летните плодове – освежаваща, сочна и пълна с полезни съставки. Ето защо толкова я обичаме:

 

 Защо динята е полезна?

  • Хидратира организма, защото съдържа над 90% вода, което я прави отличен избор за горещите летни дни.
  • Богата е на антиоксиданта ликопен, който придава червения цвят и подпомага сърдечното здраве.
  • Съдържа витамин С, който засилва имунитета и подпомага кожата.
  • В нея има и бета-каротин, който е важ8ен за зрението и кожата.
  • Нека не забравяме и аминокиселината цитрулин, която може да подобри кръвообращението и да намали умората след спорт.
  • Съдържа малко калории - въпреки сладостта си, динята съдържа само около 30 калории на 100 грама, което я прави перфектен десерт за хора, които са на диета и следят теглото си.

 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: iStock

След като всички сме напълно убедени и съгласни с всички ползи, които носи този сочен летен плод, е време да разберем как лесно и ефектно да я нарежем и да я поднесем на масата.

 

Рязане на пръчици

 

  1. Разрежете динята наполовина.
  2. Поставете половинката с отрязаната страна надолу.
  3. Нарежете на равни вертикални ленти.
  4. Завъртете на 90° и нарежете отново – ще получите пръчици, които се вадят лесно и са идеални за деца.

 

Снимка: iStock

С лъжица за сладолед

  1. Разрежете динята наполовина.
  2. Издълбайте сърцевината с лъжица за сладолед.
  3. Така оформените топки са подходящи за добавяне в плодови салати, като гарнитура към десерт или просто за ефектно сервиране

 

Снимка: iStock

Рязане като пица

  1. Нарежети динята на шайби, без да я разцепвате по средата, както обикновено се прави.Разрежи динята на кръгли шайби.
  2. Всяка от кръглите шайби нарежете като парчета за пица.
  3. Получават се удобни триъгълни резени, на които може да сложите дръжки от пръчки за сладолед или друго, с което разполагате.

 

Кошница от диня

  1. Поставете динята на равна повърхност. Намерете страната, върху която лежи стабилно – това ще е дъното на кошницата.
  2. Разрежете динята наполовина и издълбайте съдържанието на лежащата стабилно на плота половина.
  3. Издълбайте с лъжица за сладолед, докато остане само кората.
  4. Напълнете с други сезонни плодове- череши, ягоди, малини, къпини, пъпеш грозде и каквото имате под ръка.
  5. За дръжка изберете част от другата половина на кората на динята и я сложете над плодовете.
  6. Бонус съвет – ако имате подходящ нож, може да изрежете ръбовете на кошницата, за да изглеждат още по-ефектно.
  7. А от издълбаната сърцевина на плода може да направите сок.

 

Снимка: iStock

По познатия начин, но поднесена ефектно

  1. Нарежете динята по стандартния начин на триъгълници.
  2. Разместете всяко парченце, така че да се разминава с предходното.
  3. Може да се сервирате директно върху кората.

Снимка: iStock

 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK

Вижте във видеото още за динята: