Престолонаследниците принц Чарлз и принц Уилям спешно се отправят към Балморал след тревожни новини за здравето на кралицата, съобщава БГНЕС. Малко по-рано Бъкингамският дворец разкри, че лекарите са "загрижени" за нейното здраве.

През последните седмици 96-годишната кралица живee в Балморал, където остава под лекарско наблюдение, съобщават източници.

Най-близките членове на семейството на кралицата са били информирани, съобщиха от двореца. От Кларънс Хаус потвърдиха, че принц Чарлз и Камила вече са заминали за Балморал. Принц Уилям също е на път към шотландското имение, докато опасенията за здравето на монарха нарастват.

В днешно изявление се казва: "След допълнителен преглед тази сутрин лекарите на кралицата са загрижени за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под лекарско наблюдение. Кралицата се чувства комфортно в Балморал".

Днес Камила трябваше да се срещне с персонала и пациентите в болницата "Маги" в Еърдри, Ланаркшир, но ангажиментът беше отменен. Хеликоптерът на Чарлз също беше видян да каца на територията на Балморал тази сутрин.

Очаква се принц Андрю и принцеса Ан да бъдат в двореца скоро.

Новият министър-председател Лиз Тръс бе сред първите, загрижени за Нейно Величество. Тя заяви: "Цялата страна е дълбоко разтревожена от новините от Бъкингамския дворец днес по обед. Моите мисли - и мислите на хората в цялото Обединено кралство - са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство в този момент."

Това се случва, след като във вторник кралицата се срещна в Балморал с г-жа Тръс, 15-ият министър-председател в 70-годишното ѝ управление. Държейки бастун, Нейно Величество се усмихваше, докато посрещаше новия министър-председател за традиционната церемония "целуване на ръка".

Вчера кралицата беше принудена да отложи в последния момент заседание на Тайния съвет на лекарите. След натоварения ден във вторник, в който тя посрещна Борис Джонсън и Лиз Тръс в Балморал, както и пое други леки задължения, тя получи нареждане да си почине.

През октомври миналата година кралицата тайно прекара една нощ в болница, където ѝ бяха направени изследвания, а след това лекарите ѝ наредиха да почива през следващите три месеца.

Кралицата, която загуби принц Филип - 93-годишния си съпруг - през април миналата година, след това се зарази с ковид през февруари и страдаше от леки симптоми, подобни на настинка, заяви, че вирусът я е оставил "много уморена и изтощена".

Като най-дълго управлявал монарх в страната, тя все пак успя да направи две кратки изяви по време на честванията на своя платинен юбилей през юни.

Във вторник кралицата получи изблик на любов в социалните медии, след като кралското семейство публикува снимки от приема ѝ с Лиз Тръс в замъка Балморал в Шотландия, където тя покани новоизбрания лидер на Консервативната партия да стане министър-председател. Усмихнатата Елизабет изглеждаше ведра, но слаба и използваше бастун по време на аудиенцията, която последва посещението на напускащия премиер Борис Джонсън.

Тя прекарва по-голямата част от времето си в замъка Уиндзор, на 22 мили от центъра на Лондон, като живя там по време на пандемията и докато в двореца се извършваха големи ремонти за нейния комфорт.

Кралица Елизабет е най-дълго управлявалият британски владетел и най-възрастният монарх в света. Елизабет е кралица на Великобритания и на повече от дузина други държави от 1952 г. насам, а по-рано тази година отпразнува 70-ата си година на трона, припомня БГНЕС.