Елена Петрова е една от известните български актриси, които винаги застават с лице и сърце зад различни социални каузи.

Като част от инициативата на bTV "Добрият пример" и посланик на добра воля на УНИЦЕФ тя изрази желанието си да стане доброволец, работещ на украинската граница. Повече за това и за доброто, която всеки желаещ може да направи за бежанците от Украйна, тя сподели при гостуването си в рубриката на Зейнеб Маджурова в "Тази сутрин".

Ужасът има лице и всички го виждаме. Няма как това да не предизвиква тревога и ярост у нас. Няма как да останем несъпричастни пред загубата на човешки животи

Актрисата сподели опасенията си, че колкото по-дълго продължи войната Русия-Украйна, толкова повече ще се изморяват хората. 

Тя коментира атаката над детска болница в Мариупол в сряда, при която има трима загинали, сред тях и дете. 

"Животът се ражда в бомбоубежища. Не бива да е така, но такава е ситуацията в момента. Нашият пример трябва да бъде, че ние човеците можем да помагаме тук и сега" - категорична бе актрисата.

Тя сподели своето желание да работи като доброволец на границата на Украйна.

На тези места са създадени безопасни пространства, наречени blue dot, в които на украинските бежанци се оказва както медицинска, така и психологическа помощ. 

Елена Петрова е посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Като такъв, тя сподели информация, че конвой от 6 камиона с помощи от българската организация вече е в Украйна. Натам пътуват и други хуманитарни помощи.

"Това са материали от първа необходимост, лекарства, медицинско оборудване и други" - заяви актрисата. 

Тя призова всички желаещи да помогнат по какъвто и да било начин да се информират как могат да го направят на страницата на "Добрия пример". Там са посочени организации, сметки и пунктове, които имат добри практики в работата с доброволци и кризисни ситуации. 

Според нея ужасът на войната не може да остави хората равнодушни, защото всички виждаме какво причинява тя.

Войната създава чудовища. Хора, които до онзи ден са прегръщали децата си за лека нощ и са правили любов, сега отнемат човешки животи.

Цялото предаване "Тази сутрин" гледайте на btvplus.bg.