Джордж Клуни ще разтвори широко портфейла си за добра кауза. 59-годишният актьор ще дари 500 000 долара на Equal Justice Initiative, организация, бореща се срещу расовото неравенство. Това е казалa в изявление пред списание „Пийпъл“ звездата от „Бандата на Оушън“.

Клуни ще дари сумата като отговор срещу президента Доналд Тръмп, който заяви, че именно той е направил празника Juneteenth “известен“. Juneteenth се отбелязва през месеc юни като ден, в който е прекратено робството в САЩ.


„Благодаря ви, президенте Тръмп, че направихте Juneteenth известен. Моето семейство ще дари 500 хиляди долара на Equal Justice Initiative в чест на вашите героични усилия“, гласи официалното изявление на Клуни.

А прословутоито изказване на Тръмп е от негово неотдавнашно интервю за „Уол Стрийт Джърнър“, в което той казва „Направих нещо добро: Направих празника през юни много известен. Всъщност това е важно събитие, за което никой никога не е чувал.“

Това не е пърия път, в който актьорът говори по въпроса за систематичния расизъм в Америка. В началото на юни той написа есе за „Дъ Дейли Бийст“, точно след уикенда, в който избухнаха протестите след смъртта на Джордж Флойд.

"Не знаем кога тези протести ще отшумят. Надяваме се и се молим никой друг да не бъде убит. Но също така знаем, че много малко ще се промени", написа Клуни тогава.