6-годишната Джиана, дъщеричка на убития при арест в Минеаполис Джордж Флойд, сподели в предаването „Добро утро, Америка“: „Татко ми липсва. С него си играехме.“

„Тя не знае какво точно се е случило. Казах й, че татко е починал, защото не може да диша. Тя чува, че по новините много често споменават името на баща й... Джордж много я обичаше и наистина прекарваше много време с нея“ – призна по-късно в същото интервю майката на Джиана – Рокси Уошингтън.

Във вторник бившият играч от НБА Стивън Джексън, който е бил приятел с Джордж Флойд, придружи Рокси и Джиана по време на пресконференция в Минеаполис. След това той сподели в Инстаграм трогателен клип, в който Джиана е на раменете му и казва „Татко промени света“.

„Точно така, Джиджи. Татко промени света“ – написа баскетболистът към видеото, което вече е гледано от над 1,5 млн. души.

„Джиана остана без баща. Той няма да види как тя расте, как завършва училище, няма да може да я изпрати до брачния олтар... Тук съм, за да поискам справедливост“ – заяви Рокси Уошингтън по време на пресконференцията.

Какво се случи на 25 май?

Полицията в Минеаполис реагира на сигнал до спешния телефон 911 за мъж, който се опитал да използва подправени документи в магазин. На място униформените намерили Флойд в автомобила си, в интоксикирано състояние.

Според официалните полицейски изявления, служителите на реда са извадили Флойд от автомобила, но той оказал съпротива. Мъжът бил арестуван и му били поставени белезници, след което бил свален на земята.

На разпространен от медиите клип се вижда как Флойд е прикован на земята, като един от полицаите затиска врата му с коляно. Многократно по време на видеото се чува как мъжът моли униформения да отмести коляното си, защото не може да диша и вратът го боли.

След това полицаите извикали линейка, а мъжът починал в местна болница малко по-късно. Четиримата полицаи, замесени в случая, Дерек Шовин, Томас Лейн, Ту Тао и Александър Куенг бяха уволнени. Те вече имат обвинения и всеки може да получи до 40 години затвор.

Смъртта на Джордж Флойд предизвика масови протести не само в САЩ, но и в почти целия свят. Неговата реплика "I can't breathe" (Не мога да дишам) се превърна в емблема на протестите.

Повече по темата можете да научите в btvnovinite.bg