Благотворителен базар в помощ на жени, пострадали от домашно насилие, ще се проведе на 18 юли. Събитието е по инициатива на Фондация АМЕ и Mix&Match и ще се проведе с любезното домакинство на "Къщата на София". Елица Атанасова, която е сред организаторите на благотворителното събитие, разказва пред Ladyzone.bg за каузата, с която са се ангажирали.

Какво трябва да знаем за предстоящия Благотворителен базар с кауза?

Благотворителният базар на 18 юли е старт и символично начало на дълго планирана инициатива в подкрепа на жени, пострадали от домашно насилие.

Защо решихте да стартирате тази инициатива?

Това е много наболял проблем, който ескалира и незнайно защо - е напълно неглижиран от законотворците ни.

Базарът е в помощ на жени пострадали от домашно насилие. Има ли връзка това с увеличаване на случаите по време на карантината заради коронавируса?

По време на COVID-19 пандемията хиляди жени останаха залостени с насилниците си и всеки служител в РПУ може да каже колко безсилни са органите на реда, поради липса на адекватни закони.

Какво ще се продава на този благотворителен базар?

На базара ще се продават неща, изцяло дарени от членове на Mix&Match: дрехи, обувки, аксесоари, картини, сладкиши, дизайнерски покривки, свещи, хендмейд ароматизатори и други. Членове на групата ще изработят и дарят бижута специално за каузата. Имаме доста български дизайнери членове, които ще участват със своя бранд. Ще се включи и солистката на групата "Виолетов генерал", която ще ни подари песен. Също така имаме потвърдено включване от Гери Турийска и "Пощенска кутия за приказки", които даряват специални тениски за каузата.

Художникът Иван Яхнаджиев предоставя в подкрепа на каузата своя картина, рисувана по време на карантината - пеперуди, които са символ на трансформацията и новия живот, като дарението ще бъде разиграно под формата на търг под надслов "Помогни на жена отново да разпери криле". Ще включва ли търгът други емблематични произведения, които могат да бъдат закупени?

Освен картината на Иван Яхнаджиев, ще има и други, които обаче ще предлагаме с твърда цена.

Как хората мога да се включат в базара, като дарят - трябва да изпратя нещата или да ги донесат в Къщата на София, където ще се проведе?

На място, всеки, който има желание, ще може да дари средства на Фондация АМЕ.

Картината "Анцел", нарисувана специално за каузата и дарена от Теменужка Лалева. Нейната цяла изложба ще бъде изложена в деня на базара

По какъв начин набраните средства от благотворителния търг ще помогнат на жените, пострадали от домашно насилие?

Всички средства, събрани на 18-и ще отидат за нуждите на Защитеното жилище, което Фондация АМЕ подготвя да открие. То вече е реалност, в момента е в процес на ремонт и тече процес за статут. Скоро се надяваме да може да приюти първите нуждаещи се. Ще бъде превърнато в истински дом, отново с помощта и щедрата подкрепа на момичетата от Mix&Match.

Биляна Лавчева, Антония Петерс, Елица Атанасова и Валерия Дончева - създатели и екип на Mix&Match

Разкажете малко повече за дейността на Фондация АМЕ и Mix&Match.

Mix&Match e общност, създадена с цел да обедини модата и нуждата да имаме гражданска позиция и да помагаме на нуждаещите се. От самото и създаване, тя седи зад приют за животни Дом Динев, който е главна кауза на групата ни. Биляна Лавчева, която е наш член и Фондация АМЕ споделиха с нас идеята си за подобен базар и ние я прегърнахме горещо, като в хода на разговора разбрахме, че заедно можем да направим една чудесна инициатива, която надяваме се да помага на жени в бъдеще по начин, който да промени живота им. Освен Защитено жилище, Фондация АМЕ предлага помощ от психолог, както и юридически консултации и гореща линия. Общо взето сме голяма, женска сила и досега сме се справяли с не един и два проблема заедно, което е прекрасно.