Водещата на предаването "Преди обед" по bTV Десислава Стоянова, лекоталетката Ивет Лалова, певицата Михаела Филева, оперната прима Райна Кабаиванска и моделът Славена Вътова, която е част от журито на "България търси талант", са сред номинираните за най-стилни и елегантни български жени от Академията за мода.

Номинациите за най-стилни и елегантни български мъже включват Александър Кадиев, Башар Рахал, Влади Ампов-Графа, Григор Димитров, Димитър Бербатов и др. Всички те се борят за приза „БГ модна икона" на Академията за мода.

По утвърдена традиция Експертен съвет на Академията за мода, включващ изявени лайфстайл, модни и светски журналисти, и редактори от водещите печатни и електронни медии, даде своите предложения за номинации на най-стилните и успели българи през 2019 година. Както досега, критериите известни български личности да получат статут на БГ модни икони, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация.

Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, сподели: “Вярвам, че с избора на най-стилните и успешни българи тазгодишната надпревара ще даде новите естетически, културни и социални ориентири за успех и добра репутация. Обичайно сред номинираните преобладават личности, които са се превърнали в еталон за отлично публично поведение и висока визуална култура. Те са не само от медийните среди, но и от артистичната, музикалната и спортната сфера. Особено съм удовлетворен, че е номинирана за своя уникален стил и великата оперна певица Райна Кабаиванска. Благодаря на всички колеги – лайфстайл журналисти от реномирани медии, които предложиха тези номинации!“.

Онлайн гласуването започва на 6 ноември и ще продължи до 26 ноември. Всеки, който желае да се включи в гласуването, може да го направи на www.fashion-lifestyle.bg Наградата, която ще получат отличените с приза „БГ модна икона“, е пластика, изработена от уникалния български бижутер – Анжело Красини. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева – смокиновия лист – с образите на най-прочути дизайнери и модни икони.

Връчването на приза „БГ модна икона 2019” ще бъде през декември.