Уитни Уей Тор е американска риалити звезда, известна с предаването си „Моят голям, пищен, фантастичен живот“. 36-годишната танцьорка е висока само 162 см, но тежи 120 килограма и то след като свали значителна част от теглото си. Пищната дама често използва за себе си думата „дебела“ и наскоро защити правото си да се нарича така, без да се налага да се срамува от това.

В профила си в Инстаграм Уитни сподели своя снимка по бански от времето, когато е била на 5 години и написа „Може ли да се намери такъв бански в размер „дебел“?“

Под снимката доста от последователите ѝ оставиха коментари, в които я призовават да не се нарича дебела и да не се обижда сама.

В отговор на тези всъщност положителни коментари, Уитни Тор обясни, че думата „дебел“ е обидна само ако обществото я превърне в такава:

В действителност е обидно да казваш, че човек, който сам се определя като „дебел“, всъщност не е дебел“, написа тя. „Като се опитвате да ме убедите в противното, само засилвате усещането, че да си дебел е лошо, а и е безсмислено, защото е очевидно, че съм дебела.

Тя посочи, че понякога хората, които се опитват да са позитивни, всъщност несъзнателно нанасят обиди с комплиментите си: „Когато ми кажете, че не съм дебела, а съм красива/забавна/умна/успешна, демонстрирате, че според вас човек не може да е дебел и в същото време да притежава тези положителни качества.

Телевизионната звезда, която от години се опитва да помогне на по-пълните жени да приемат телата си, без да се срамуват, се обяви срещу евфемизми като „пухкава“ и „закръглена“, защото не вижда необходимост да се дистанцира от думата „дебела“.

Снимка: Getty Images

На много дебели хора, като мен самата, са им необходими години, за да приемат думата „дебел“. За себе си аз казвам още, че съм ниска, брюнетка и бяла. Това са просто прилагателни и не са нито добри, нито лоши. Когато дебелите хора приемат, че са дебели и използват тази дума, това не е защото се обиждат сами себе си.

През 2015 г. Уитни Тор, която по това време тежеше 170 килограма, даде интервю за водещата Диана Любенова по bTV: