Той е веселият добряк и сърцето на компанията и спортния клуб в сериала „Скъпи наследници“. Когато нещо успее да развали настроението му, изпуска парата с екстремно планинско колоездене. Извън работата, актьорът Дарин Ангелов е не по-малко интересна личност – с позиция и принципно отношение към редица въпроси. Звездата на най-мащабната българска продукция в областта на телевизионното кино стана лице на кампанията „Да изчистим България заедно“, която пък е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone актьорът отговаря на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.  

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

Това е страхотно. Означава, че инициативата се разраства. А ако се включат всички държави, ще бъде още по-хубаво.

Кое е любимото ти място в България? Има ли там нужда от почистване?

Обичам Етрополския балкан, който е чист по високите си части, защото много малко хора стъпват там. В по-ниските части обаче, където има повече хора, има и повече боклуци.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Ако говорим за боклуците по улиците, моите впечатления са от София, защото тук прекарвам голяма част от времето си. София е сравнително чиста, но има какво да се подобри. А като въздух, има много работа да се върши. И  това не зависи само от управниците, а от нас самите. Ето, аз например спрях да ползвам автомобила си и по този начин пазя околната среда чиста.

Ходиш ли често пеш?

Да, навсякъде гледам да се движа пеш, освен ако няма нещо екстремно и се налага да се кача на автомобила си. Иначе ползвам и метрото.

Ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб, освен че ходиш пеш?

Старая се да поддържам чисто около себе си. Старая се да давам и пример – никога не изхвърлям пластмасовата чашка от кафето на улицата или в храстите, а на предназначените за това места.

Смяташ ли, че подценяваме проблемите с околната среда и не разбираме колко сериозни са всъщност?

Определено ги подценяваме, поради простата причина, че не сме ги усетили критично. Всъщност, ние ги усещаме, но не разбираме, че ги усещаме. А когато станат критични нивата на замърсяване, тогава ще се хванем за главите.

Не е нужно, както по традиция става, да вадим чадърите, след като дъжда и бурята вече са преминали. Хубаво е да предвиждаме тези неща и да помогнем на тази природа, тъй като ние сме нейни наематели. Не сме тук за постоянно и е хубаво да я поддържаме чиста, за да може да живеем по-добре. 

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Ако всеки от нас отделя по пет минути от живота си всеки ден, и просто обръща внимание на тези неща, ще стане много по-чисто и много по-хубаво. И когато видиш боклук на улицата, не го подминавай. Изхвърли го! Лесно е и не коства нищо. Нито ще те заболи, нито ще те нарани.

Дарин Ангелов е роден на 30 август 1980 г. в София. Има брат близнак – Деян, също актьор. Двамата са трето поколение актьори. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Първата година учи пантомима, по-късно, заедно с брат сиq се премества в класа по актьорство за драматичен театър на проф. Стефан Данаилов. Първата му роля е в „Кралят елен“. След завършването си е назначен в Младежкия театър, където играе и до днес. Участва и в представления на Народен театър „Иван Вазов“, снима се във филми, реклами и музикални клипове, бил е модел на мъжки облекла. През 2005 г. печели „Аскеер“ за изгряващ актьор (за ролята си на Моцарт в „Амадеус”).