На 9 февруари е световният ден на пицата. Всеки, който иска да си намери извинение, за да прекъсне за един ден със строгата диета или просто да си хапне нещо вкусно – точното време е!

Ето 10 факта, които не знаете за пицата,а  би трябвало - ако обичате да я хапвате.

Вижте кои са първите 5 факта във видеото.

6. 8 300 евро за една пица

Една от най-скъпите пици, създавани някога, е „Луи XIII“ в Италия. Цената и е 8 300 евро, което е приблизително 12 000 щатски долара. За да придаде на пицата специален вкус, се използва и конякът Луи XIII. Тестото се приготвя 72 часа преди да се добавят другите съставки. Интересното е, че се прибавя прах от розова сол и така се получава коричка. „Луи XIII“ съдържа биволска моцарела, три вида хайвер, омар от Норвегия и средиземноморски скариди.

7. Активен въглен не само в медицината

Снимка: iStock

Докато активният въглен се използва от лекарите за лечение, готвачите експериментират в кухнята с него. Активният въглен предизвика интерес от страна на хората, защото носи редица здравословни ползи, като абсорбиране на токсини и намаляване на холестерола.

8. Безглутенова пица

Снимка: wholeheartedeats.com

„Магическо злато“ е най-скъпата здравословна пица. Тестото ѝ не съдържа глутен, което я прави един от най-добрите варианти за вегани. Тази специална пица се приготвя от веригата ресторанти Magic Oven в Торонто, Канада. Гарнитурата и е от 24-каратово злато. Това е и причината тази пица да струва около 108 долара.

9. Сладка пица

Малка сладкарница създава една от първите шоколадови пици в Сиена, Италия. Андреа Слити, майстор на шоколада, експериментира със смесването на шоколад и традиционно тесто за пица, за да създаде уникалния десерт. Шоколадовата пица се състои от тънка кора, направена от традиционно тесто за пица, покрита с шоколадов слой, често придружен от допълнителни добавки като ядки, плодове или бита сметана.

10. Най-странни съставки

Зеле и тиквички са сред най-странните съставки за пица. Други по-нетрадиционни вкусове в пицата са мед и козе сирене. Комбинацията от сладък мед, посипан с пикантно козе сирене придава изненадващ вкус на пицата, особено когато в нея присъстват и прошуто или рукола.

Още 5 факта вижте във видеото по-горе.