Миналия юни Ким Кардашиян сподели публикация в социалните медии, популяризираща малко известен токен за криптовалута, наречен EthereumMax. „Вие, момчета, занимавате ли се с крипто??“ написа тя в Инстаграм, където има над 200 милиона последователи. „Това не е финансов съвет, а споделяне на това, което приятелите ми току-що ми казаха за токена Ethereum Max!“.

Седем месеца по-късно EthereumMax загуби около 97% от стойността си, а Кардашиян е осъдена за подвеждане на аудиторията и популяризиране на спекулативната валута. Риалити звездата е една от няколкото публични личности, съдени за подвеждане на инвеститорите относно токена заедно с боксьора Флойд Мейуедър и бившия професионален баскетболист Пол Пиърс, напомня БГНЕС.

В общ иск срещу знаменитости, заведен на 7 януари в Окръжния съд на Калифорния, множество потребители обвиняват няколко инфлуенсъра, както и съоснователите на EthereumMax, че са направили „неверни или подвеждащи твърдения пред инвеститорите относно криптовалутата чрез реклами в социалните медии и други промоционални дейности." В жалбата се твърди, че съобщенията на инфлуенсърите са били повдеждащи и изкуствено са увеличили интереса и ценообразуването на цифровите токени, като са подвели инвеститорите да купуват на загуба заради завишените цени“.

В допълнение към публикацията на Кардашиян EthereumMax беше промотиран и от боксьора Мейуедър, който популяризира токена на боксов мач миналия юни. Зрителите можеха да плащат, за да присъстват на събитието, използвайки криптовалутата, което доведе до удвояване на обема на търговия на EthereumMax в дните преди мача.

Различни знаменитости - от актьора Мат Деймън до звездата на TikTok Чарли Д’Амелио и футболиста Том Брейди продължават да популяризират криптовалутата въпреки значителния риск за инвеститорите. 

Самата компания смята, че не се дава пълна информация по случая и че всички твърдения в подадения иск са "измамни".

Друго по темата "Криптовалута":