Грижовността и желанието за инвестиционни решения на жените, оказват въздействие върху обществото и околната среда, пише RBC Wealth Management.

Според изследване на компанията жените са движещата сила на тази промяна. Техните финансови решения са повлияни предимно от това, което е най-добро за децата им и за семейството. Нежният пол съобразява инвестициите си и с това, което смята, че е най-добро за съседите, общността и планетата.

Философията, известна като отговорно инвестиране, не е никак нова. Тя е популярна в Европа от десетилетия. 

Какво представлява инвестирането в ESG (еко и социални политики)

ESG се стреми да оцени дадена компания въз основа на нейните екологични, социални и управленски планове и практики. Този вид инвестиране набира най-голяма популярност. На ESG вече се падат една трета от всички професионално управлявани активи.

Събитията от 2020 г. драстично допринесоха за интереса към ESG.

Ежедневно разисквани са:

последиците от системния расизъм,
неравенството в достъпа до здравеопазване,
правораздаване и образование,
крайни дисбаланси в материалното състояние

Според RBC Wealth Management почти половината от американските жени издържат напълно своите семейства, което е почти четирикратно повече спрямо 1960 г.

Снимка: iStock

Броят на заможните жени нараства два пъти по-бързо от този на заможните мъже. Според данните от преброяването на населението в САЩ жените се радват на повече продължителност на живота от мъжете. До 2030 г. се очаква жените да контролират две трети от цялото богатство в САЩ.

Проучванията показват, че жените все повече ценят принципите, които стоят зад инвестирането в ESG.

Проучване сред клиентите на RBC Wealth Management установява, че жените са почти два пъти по-склонни от своите колеги мъже да избират компаниите, в които инвестират, ако те прилагат ESG политики. 

Неотдавнашен доклад на фирмата за пазарни проучвания Cerulli потвърждава тази тенденция. Cerulli установява, че мнозинството от жените в САЩ на възраст под 60 години подкрепят ESG инвестирането.