Тази нощ наградите "Златен глобус" ще бъдат раздадени за 77-и път. На церемонията са поканени 5500 гости, а още около 250 милиона зрители ще гледат шоуто от домовете си. Макар и да не са толкова популярни, колкото "Оскар"-ите, Глобусите са не по-малко престижни награди, а голямата разлика е, че награждават не само постиженията в киното, но и в телевизията.

Ето няколко любопитни факта, които вероятно ще ви е интересно да знаете, преди тазгодишната церемония:

1. Първата церемонния се е състояла през 1944 година и са били раздавани награди само за кино. Тогава претендентите са се състезавали само в 6 категории и три филма са били отличени - "Песента на Бернадет" с 3 награди, "За кого бие камбаната" с две и "Стража на Рейн" с една. Днес филмите и сериалите се състезават в цели 25 категории, като 14 са за кино и 11 за телевизия.

Сесил Б. Демил
Снимка: Getty Images

2. Освен основните 25 награди, има и няколко почетни, като най-важната е наградата "Сесил Демил", кръстена на големия режисьор от Златната ера на киното. Тя се дава на хора с дългогодишен опит в киното и много заслуги. Първият ѝ получател е самият Сесил Демил, а през годините е била връчвана на легенди като Уолт Дисни, Джуди Гарланд, Лорънс Оливие, Стивън Спилбърг, Мартин Скорсезе и други. Довечера наградата ще отиде при Том Ханкс.

3. Статуетката "Златен глобус" е изработена от 24 карата злато, тежи два килограма и половина и струва 800 долара.

Рами Малек с наградата си за "Бохемска рапсодия"
Снимка: Getty Images

4. Най-възрастният човек, печелил "Златен глобус", е композиторът Енио Мориконе, който на 87 години взе наградата заради саундтрака на филма "Омразната осморка" на Куентин Тарантино. Най-младият пък е бил само на 9 - Рики Шрьодер. Двата рекорда ще останат непобедени и тази година, тъй като най-младият претендент сега е на 12 години (Роман Грифин Дейвис за ролята си в "Джоджо Заека"), а най-възрастният е на 85 (Алан Аркин от "Методът "Комински").

Рики Шрьодер е най-младият човек, спечелил "Златен глобус"
Снимка: Getty Images

5. Абсолютният повелител на наградите "Златен глобус" е Мерил Стрийп, която е спечелила цели 9 награди от близо 30 номинации. И да - тази година е номинирана отново.

Мерил Стрийп има цели 9 награди "Златен глобус"
Снимка: Getty Images

6. Както вече отбелязахме, по принцип на събитието присъстват над 5000 гости, но има и едно голямо изключение. През 2008 година, в знак на солидарност със стачката на сценаристите в Холивуд, звездите отказаха да присъстват на церемонията и тя се проведе пред празни маси.

Една от празните маси на церемонията през 2008 година
Снимка: Getty Images

7. Сигурно се досещате, че след като има да се раздадат 25 награди, това не става бързо, така че е най-добре номинираните актьори да се въздържат от ходене до тоалетната, защото вече два пъти се е случвало някой да бъде повикан, но да се окаже, че няма как да дойде. Когато бяха поканени на сцената, за да получат нарадите си, актрисите Кристин Лахти през 1998 г. и Рене Зелуегър през 2001 г. се оказаха в тоалетната.