В Модерна галерия за Съвременно изкуство и като част от ретроспективната изложба „Американското изкуство” ще видим графичната селекция от произведения на Марк Шагал и Салвадор Дали.

И в случай, че решите да останете в столицата по празниците (или ще идвате насам), ви препоръчваме да минете през „Оборище” 10. Там в дните между  20 и 27 април ще ви очакват библейските сюжети на испанският сюрреалист, а също и любимите на деца и възрастни басни на Лафонтен, обрисувани от Шагал.

Марк Шагал

Повече от три века басните на Лафонтен като „Кокошката и яйцето“, „Орелът, дивото прасе и котаракът“, „Чапла“ и други ни учат как да постъпваме в живота. В историите за животни са изказани много истини за нас хората – за нашите недостатъци и слабости, честолюбивите ни желания и ситуации, в които попадаме. Какво по подходящо време от светлия християнски празник да си припомним поучителните житейски притчи, пресъздадени в офортите на Шагал.

Серията графики от Марк Шагал, наречена „Басните на Лафонтен”, се състои от 100 офорта. Що се отнася до библейските сюжети - те също вдъхновяват Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През 50-те и 60-те години Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи.

През 1960-та година е създадена и една от най-емоционалните серии на Шагал, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина”, „Молитвата на Йов” и други.

Салвадор Дали

Испанският сюрреалист Салвадор Дали също прави своя интерпретация на Библията. Серията „Biblia Sacra”, която се появява през 1969г., е подготвяна от художника близо 6 години. Първоначално той рисува илюстрациите с гваш. Малко по-късно се появява и графичната серия, която е съставена от общо 105 цветни литографии. Всяка от тях е отпечатана върху ръчно правена хартия. Голяма част от листовете носят водния знак на Дали. Вижте част от тях сами.

По време на Великденските празници галерията ще посреща посетители всеки ден от 11:00 до 19:00ч., с изключение на неделя – 24-ти април. .