Звездите от новия филм „Барби“ ще пропуснат премиерата на филма в Германия заради стачката на актьорите в САЩ, съобщи ДПА, позовавайки се на организаторите на събитието.

Очакваше се актьорите Райън Гослинг и Марго Роби да се появят на червения килим тази събота в Берлин, но в крайна сметка те се отказаха, след като американският профсъюз на телевизионните и филмови актьори гласува да започне стачка.

Марго Роби
Снимка: Getty Images

Премиерата в театър „Берлинале-Паласт“ все пак ще се състои, но без присъствието на актьорите в главните роли. Заедно с Роби и Гослинг, които играят Барби и Кен в игралния филм за популярната кукла, актьорите Америка Ферера, Иса Рей и Симу Лиу също ще пропуснат събитието заради стачката.

Премиерата на филма в Лондон, 12 юли
Снимка: Getty Images

„Барби“ излиза в немските кина следващия четвъртък, уточнява БТА.

Актьорите в САЩ стачкуват, защото изискват по-добро заплащане за труда си, особено с оглед на услугите за стрийминг на телевизионни и филмови продукции, както и регулации за използването на изкуствен интелект в индустрията. 

Българската премиера на „Барби“ е на 21 юли, петък.

Филмът е вдъхновена от едноименната играчка. Това е първата игрална адаптация след няколко телевизионни продукции. Филмът е обявен още през 2009 г. от „Юнивърсъл пикчърс“, но работата по проекта започва през 2014 г. в „Сони пикчърс“, които откупуват правата. Следват смени на сценаристи и режисьори, и кастинг на две различни актриси за главната героиня. Правата са прехвърлени в „Уорнър брос пикчърс“. Роби е одобрена в актьорския състав през 2019 г. Грета Гъруиг е потвърдена като режисьор и съсценарист с Баумах през 2021 г. Снимките започват през март 2022 г. в „Уорнър брос студиос“, Англия, и приключват през юли.

Снимка: Getty Images