Видеото към емблематичната песен за британските рок легенди "Queen" - "Бохемска рапсодия", официално е гледано над 1 млрд. пъти в YouTube, разкриват от Universal Music Group (UMG). Това е първото видео от преди 90-те години на миналия век с такова постижение във видео стрийминг платформата. Това е и първото промоционално видео, което определя златен стандарт в жанра за следващите няколко десетилетия и днес продължава да вдъхновява и забавлява милиони фенове по света, повече от четиридесет години след като е създадено за първи път.

"За нас е чест, че видеото към "Бохемска рапсодия" надхвърли 1 млрд. гледания в YouTube. Бихме искали да Ви благодарим и да отпразнуваме постижението с всеки от нашите невероятни фенове от цял свят чрез поредица от 3 нови музикални видеа към наши песни и всички те – с тяхно участие! Без значение дали си музикант, певец, танцьор, визуален артист или просто искаш да се забавляваш. Научи повече на www.youarethechampions.com и ще се срещнем някъде по пътя", споделят създателите на "Queen" - Брайън Мей и Роджър Тейлър.

Музикантите от "Queen" представиха за първи път и нова ремастерирана видео версия на "Бохемска рапсодия", достъпна за гледане в официалния YouTube канал на групата. Сега феновете могат да се насладят на подобреното видео в целия му блясък и така, както е било замислено от самото начало. В допълнение, текстът на песента е наличен на различни езици - английски, испански, италиански, френски, японски, полски, немски, индонезийски, корейски, чешки, руски и турски.

Кампанията "You Are The Champions" е в партньорство с YouTube Music, Universal Music Group и Hollywood Records. Инициативата е уникална по рода си, защото дава шанс на феновете да станат част от историята на "Queen" като участват в поредица от 3 видеа към едни от най-великите песни на групата.

Снимка: Getty Images

Музиканти, певци, инструменталисти могат да вземат участие в "Бохемска рапсодия". Танцьорите могат да демонстрират своята интерпретация на "Don’t Stop Me Now" с помощта на видео с инструкции от Polly Bennett (треньорът по движения на актьора Рами Малек, който влезе в ролята на Фреди Меркюри в биографичния филм за "Queen" – "Бохемска рапсодия"). Визуалните артисти пък ще имат възможност да изработят дизайн на дума или фраза от текста на "A Kind of Magic". Финалните версии на видеата ще бъдат публикувани по-късно тази година в официалния канал на "Queen" в YouTube.

"Bohemian Rhapsody" е звуков и кинематографски шедьовър и е една от най-запомнящите се песни на всички временаНовото ремастерирано видео в YouTube със сигурност ще спечели нови фенове на песента от различни възрасти по цял свят", коментира Lyor Cohen, директор музикална продукция в YouTube. 

"Развълнувани сме, че емблематичното видео към "Бохемска рапсодия" достигна историческите 1 млрд. гледания в YouTube. Сега, заедно с "Queen", YouTube и Hollywood Records, сме горди със старта на кампанията "You Are The Champions", иновативна инициатива за видео съдържание с участието на феновете на "Queen" от цял свят", споделя Celine Joshua, генерален мениджър в Universal Music Group.

"Бохемска рапсодия" редовно се спряга за една от най-великите песни, записвани някога. През 2004 г. тя е включена в Grammy Hall of Fame и читателите на списание "Rolling Stones" обявяват вокалното изпълнение на Фреди Меркюри за най-доброто в рок историята.

"Бохемска рапсодия" и "Queen" в цифри:

- Песента излиза за първи път на 31 октомври 1975 г.

- "Бохемска рапсодия" е първият хит на "Queen" в Топ 10 в САЩ. Във Великобритания песента е номер едно в 9 последователни седмици, което е рекорд за бандата по онова време.

- "Бохемска рапсодия" е единствената песен в историята, която два пъти оглавява британската класация на Коледа.

- Видеото към "Бохемска рапсодия" се счита за първото промоционално музикално видео. Режисьор на лентата е Bruce Gowers, а кадрите са заснети в продължение на 3 часа в репетиционната зала на бандата. Разходите за заснемане на видеото възлизат на 3500 британски паунда.

- "Бохемска рапсодия" е песен, изпълнявана от много артисти през годините, сред които Пинк, Кание Уест, Роби Уилямс, Лондонската филхармония, Монсерат Кабайе, Мъпетите, Елтън Джон и Аксел Роуз (за концерта-трибют към Freddie Mercury през април 1992 г.)

- "Queen" реализират над 300 млн. албуми в световен мащаб.