Актрисата Скарлет Йохансон ще бойкотира "Златните глобуси", докато не бъдат направени "сериозни промени".

Звездата от "Изгубени в превода" има общо 5 номинации за статуетката и припомня, че през годините нееднократно е чувала "сексистки въпроси и забележки от страна на членове на Асоциацията на чуждестранната преса, които са били на ръба на сексуалния тормоз."

Снимка: Getty Images

Йохансон бе подкрепена и от друга звезда - Марк Ръфало от "Отмъстителите".

С пост в Туитър актьорът съобщи: "Време е да бъдат поправени грешките от миналото. Честно казано, като човек, който наскоро е получил "Златен глобус" не се чувствам нито горд, нито щастлив от този факт."

Не само актьори бойкотират премията. 

Два гиганта сред стрийминг платформите - Нетфликс и Амазон - обявиха, че няма да представят филмите и сериалите си за номинации. "Спираме всички съвместни дейности с организацията ви, докато не бъдат направени съществени промени", казва директорът на Нетфликс Тед Сарандос.

"Златните глобуси" са втората по-важност кинопремия в САЩ след "Оскар", но репутацията им в последните години запада. Докато за "Оскарите" гласуват над 7000 професионалисти от индустрията, то Асоциацията на чуждестранната преса има само 87 члена.

Разследване на La Times разкри, че сред тях няма нито едно тъмнокож, но пък има бивша Мис Вселена, руски бодибилдър и финландец, който е автор на книги за китайското изкуство да се "разчитат лица". В статията се казва също, че по-голямата част от тези хора "представят" държави, в които нито живеят, нито са родени.

Президентът на Асоциацията съобщи, че в момента се взимат мерки по разширяване на състава ѝ.

Предстои да разберем дали тези мерки ще върнат интереса на големите звезди и студия към премията или наблюдаваме края ѝ.