Дни след като стана ясно, че звездата от „Терминатор“ Арнолд Шварценегер е претърпял втора сърдечна операция в рамките само на две години, дойде и новината, че холивудската легенда ще се снима в нов сериал на “NETFLIX”. Актьорът ще участва в шпионски сериал и ще изпълнява главната роля. Проектът е на съвсем ранен етап, така че се знае съвсем малко.

Арнолд Шварценегер може и да е най-известният екшън актьор на 80-те и 90-те, но скоро ще го гледаме на малкия екран
Снимка: Getty Images

И все пак за някои може да е изненадващо, че голямо име като Шварценегер ще се снима за малкия екран, пък дори и в залеза на кариерата си. Истината обаче е, че все повече кинозвезди се насочват към сериали и филми за малък екран, вместо да се снимат в киното.

Спомнете си, че в началото на годината един от фаворитите за наградите „Оскар“ беше „Ирландецът“ – филм, направен и разпространяван почти изцяло в “NETFLIX”. В лентата на големия режисьор Мартин Скорсезе участваха актьори като Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши.

1/4 от приходите на най-високоплатения актьор идват от филми за малкия екран
Снимка: Getty Images

Всичко това се случва благодарение на стрийминг платформите, които набират все по-голяма популярност и предлагат все по-разнообразно съдържание. А това, което стимулира актьори и режисьори да оставят киното на заден план, е най-баналното нещо – парите, които все по-сигурно текат към стрийминга, а не към киното.

Райън Рейнолдс участва в няколко филма на NETFLIX и това го постави на второ място сред най-високоплатените актьори
Снимка: Getty Images

Ето кои са най-високоплатените актьори за тази година:

  • На първо място е Скалата, който спечели близо 90 милиона. Горе-долу една четвърт от тази сума е хонорарът му за филма „Red Notice“, който е продуциран и ще бъде излъчван в “NETFLIX” следващата година.
  • На второ място е Райън Рейнолдс, който също участва в „Red Notice“, както и в други оригинални филми на “NETFLIX”. Ролите му във филми за стрийминг са му донесли забележителните 40 милиона от общо 71 милиона, които е спечелил през годината.
  • На трето място е Марк Уолбърг, който спечели около 60 милиона, значителна част на които е взел заради участието си във филма “Spenser Confidential” – третият най-успешен оригинален филм на “NETFLIX”.
  • На четвърто място е Бен Афлек, който получи тлъст хонорар за участието си във филма “The Last Thing He Wanted” на “NETFLIX”.

Както се вижда, засега “NETFLIX” успешно конкурира киноиндустрията и размазва конкуренцията на останалите платформи, но това е най-вече заради по-дългото им съществуване. „Дисни +“ и „HBO Max“ не остават много назад. Двете платформи, които стартираха тази година и все още съществуват само в определени региони, вече осезателно крадат потребители на “NETFLIX”. От „HBO Max“ привлякоха знаменития режисьор Ридли Скот, който създаде сериала „Отгледани от вълци“, а „Дисни“ предпочетоха да пуснат новата версия на „Мулан“ директно на платформата си, вместо да чакат кината в САЩ да отворят.

 

Марк Уолбърг спечели 40 милиона от филми, предназначени за малкия екран
Снимка: Getty Images

Няма съмнение, че сега времената са по-особени заради пандемията, но човек трябва да е оптимист на границата с глупостта, за да вярва, че догодина, когато/ако мерките бъдат разхлабени, хората ще започнат да се тълпят пред кината. Страхът от вируса все още ще е силен, местата в залите ще бъдат намалени и съответно цените на билетите ще скочат. Доста хора ще предпочетат да дадат парите за 2-3 билета в киното за цял месец неограничен достъп до филми и сериали.

Бен Афлек се нареди сред най-високоплатените актьори благодарение на филм, предназначен само за стрийминг
Снимка: Getty Images

По всяка вероятност, вече с помощта на Дисни и HBO, догодина значението на платформите за най-високоплатените актьори ще е доста по-голямо. И тогава няма съмнение, че малкият екран ще стане доста по-привлекателен за големите актьори, отколкото големият екран… който като нищо ще остане тъмен и следващата година.