Според изследване на Националния здравен институт на САЩ, самоубийствата на млади хора на възраст между 10 и 17 години са се увеличили с близо 30% непосредствено след премиерата на сриала „13 причини защо“ през 2017 година. В страната е регистриран най-големият брой самоубийства за последните 5 години.

Снимка: Getty Images

От здравната организация подчертават, че няма доказателства за връзка между зачестилите случаи и сериала, но все пак съвпадението е странно. Историята по романа на Джей Ашър разказва за младо момиче, което се самоубива. Тя оставя 7 касети, в които изброява причините да отнеме живота си и отправя обвинения срещу хората, подтикнали я към това.

Друго изследване, проведено от Пенсилванския университет, показва, че хората, които са гледали „13 причини защо“, са по-малко склонни да споделят, ако мислят за самоубийство или за самонараняване.

Браян Йоркър, създател на сериала "13 причини защо"
Снимка: Getty Images

Създателят на сериала Браян Йоркър не е съгласен с представянето на информацията по този начин: „Няма как да се търси такава връзка, след като не знаем колко от хората, които действително са го направили, са гледали сериала или са чули за него от приятели. Експертите ще се съгласят, че много фактори влияят на решението някой да посегне на живота си.“

Още с излизането си сериалът предизвика много дискусии, най-вече заради детайлно показаното самоубийство на младото момиче. Въпреки противоречивите реакции обаче, "13 причини защо" се радваше на огромен интерес сред зрителите на Netflix и дори беше продължен за втори (а сега и за трети) сезон, въпреки че първият изчерпа целия материал от книгата.