Мартина Навратилова е една от най-талантливите тенисистки на всички времена и изявен застъпник за правата на ЛГБТ общността. Кариерата й, както социалните й и политически инициативи са привлекли вниманието на носителката на „Оскар“ Рийз Уидърспуун и нейната продуцентска компания Hello Sunshine. Актрисата обединява сили с отличения с „Пулицър“ журналист Глен Гринвалд и Сузане Гилбърт, продуцирала много от филмите на Оливър Стоун, за създаването на първия документален филм за чешката тенис легенда.


Продукцията ще се фокусира върху политическите и социалните активности на Навратилова в подкрепа на жените и ЛГБТ общността. Не е никаква тайна, че самата Мартина е хомосексуална. През 1981 година талантливата спортистка обявява публично сексуалната си ориентация.

Снимка: Getty Images/Guliver PhotosСамият Глен Гринвалд, който ще разкаже историята на Навратилова – едно гей момиче, израснало във Флорида в епохата на Рейгън, също е гей. За филма той споделя:

„Постиженията на Мартина на корта бледнеят пред ролята й на пионер по въпросите, свързани с феминизма, равноправието за гейове и лесбийки по целия свят, имигрантските права и правото на политическо несъгласие.“

Мартина Навратилова има спечелени 18 титли на сингъл, 31 на двойки и 10 на смесени двойки. През 1975 г. емигрира в САЩ и губи чехословашкото си гражданство. През 1981 г. получава американско гражданство, а през 2008 г. отново получава чешко гражданство и обявява решението си да се завърне в родината си. През 2010 година обявява, че има рак на гърдата. През 2014 година се жени за дългогодишната си половинка – Юлия Лемигова, която е носителка на титлата „Мис СССР“ за 1990 година.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos