На 17 и 18 декември столичният Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера - пиесата на Константин Илиев "Нирвана". В главните роли са актьорите и партньори в живота Радина Кърджилова и Деян Донков.

Снимка: Тихомир Рачев

Пиесата е посветена на драматичната любов между поета Пейо Яворов и съпругата му Лора. Изградена е върху документален материал за взаимоотношенията между двамата.

"Когато „Нирвана“ се играе за първи път на сцена, Стилиян Петров е бил на 3 годинки, Деян Донков – на 8, а Радина Кърджилова – все още неродена. Днес те се срещат с текста през погледа на нашите времена! Но светът в пиесата на Константин Илиев е толкова дълбок и достоверен, че той живее във всяка фибра на културата ни по категоричен начин. И във всички времена. И сега (38 години по-късно) имате възможността да се срещнете с Яворов и Лора в онази нощ, която е частица от най-страстната и най-опасната история на нашия български дух", споделя драматургът Андрей Филипов.

Снимка: Тихомир Рачев

Интересен факт: В деня на запознанството си с Лора, през 1906 г., Яворов пише стихотворението "Стон", което осем години по-късно й посвещава.

Снимка: Тихомир Рачев

СТОН
На Лора

Душата ми е стон. Душата ми е зов.
Защото аз съм птица устрелена:
на смърт е моята душа ранена,
на смърт ранена от любов…
Душата ми е стон. Душата ми е зов.
Кажете ми що значат среща и разлъка?
И ето аз ви думам: има ад и мъка —
и в мъката любов!

Миражите са близо, — пътя е далек.
Учудено засмяна жизнерадост
на неведение и алчна младост,
на знойна плът и призрак лек…
Миражите са близо, — пътя е далек:
защото тя стои в сияние пред мене,
стои, ала не чуе, кой зове и стене, —
тя — плът и призрак лек!

Снимка: Тихомир Рачев

Следващите представления на „Нирвана“ са на 30 декември, 9 и 24 януари.