Тази година Джулай морнинг ще бъде отбелязан с тридневен фестивал на плажа при устието на река Камчия от посетителите на четвъртото издание на Ritual Gatherings. Зад избора на локация се крие желанието на организаторите да върнат и пресъздадат през съвременното изкуство и музика, станалия традиционен за България, ритуал по посрещане на първия юлски изгрев. Фестивалът цели да наложи устойчиви практики за провеждане на екосъобразни масови събития на открито, като ще приложи редица мерки за опазване на локацията – мащабно почистване на плажа преди фестивала, лекции и дискусии с експерти, разделно събиране на отпадъци, минимизиране на потреблението на чаши за еднократна употреба.

Ритуална Вечеря с нулев отпадък

Ritual Gatherings стартира на 30 юни, като спазва традицията да сложи начало на тридневното преживяване с Ритуална Вечеря, която тази година ще се настани между устието на река Камчия, морето и типичната за местността бяла дюна. Концепцията на вечерята също лежи на основното послание за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата, като ще предложи изцяло zero waste меню, стари приготвено с локални продукти от местни производители, типични за Североизтока.

Изкуство с послание

Тази година един от най-големите и красиви плажове у нас ще се превърне в галерия за съвременно изкуство на открито с изложба на някои от най-обещаващите млади автори у нас, подготвена специално за фестивала от Мартина Йорданова, куратор в Национална художествена галерия. Изложбата ще представи няколко различни форми на изкуство – скулптура, стрийт арт, съвременен танц, илюстрация, като всички те ще бъдат обединени от темата за намаляване на човешкия отпечатък върху природата, културното многообразие и приемственост. Темата за екологията е интегрирана и в сценографския план, като основната сцена е специално създадена за събитието от шведския артист Philip Jakobsson и неговото студио FlipZurd, изцяло от дърво и естествени материали. 

Провеждането на фестивала на открита природна локация винаги е било в основата на концепцията, още от първото издание през 2017 г. Тази година всички посетители на фестивала ще имат възможността да се включат в зелени практики, дискусии за опазване на плажа, устието на река Камчия и плажните дюни. Фестивалът има 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, основополагащи фактори за културната идентичност на всеки човек. Всяко от тях ще бъде засегнато под различна форма и в различни дисциплини, а екологията ще бъде основен фокус, съпътстващ всяка стъпка от преживяването на посетителите.

Изложбата

Ritual Gatherings ще предложи първата по рода си у нас изложба съвременно изкуство на плажа. Куратор на артистичната програма на фестивала е Мартина Йорданова – куратор в Националната художествена галерия и Директор на Габровското биенале. В нея ще се включат повече от 20 артисти от 6 държави, като фокусът най-вече пада върху българските съвременни артисти. Част от тях са популярни, стигнали до най-големите галерии и международни фестивали, а друга част са такива, които екипът на Ritual Gatherings събира по време на работата си в Кюстендил, Троян и Шумен – артисти, които съхраняват местни традиции и поддържат локалното творчество и културен живот в тези градове. Ключово в концепцията е съчетаването на съвременно изкуство, традиционни занаяти и ритуали. Един от гвоздеите в програмата пък е норвежката артистка Tine Surel Lange, която пресъздава традиционен норвежки ритуал в нов, мултимедиен формат, с музикално изпълнение на цигулка на живо. Чрез интегрирането на различни култури в артистичната програма и подбора на по-далечни такива, като скандинавското изкуство, ще допринесе за предаването на едно от основните послания на Ritual Gatherings – да гради приемственост и представи културното разнообразие в пълния му блясък.

Централна роля в артистичната програма е отредена именно на основната сцена, която представлява огромна инсталация, подкрепена със светлинно шоу, специално изработена за фестивала от шведския артист Филип Якобсон и FlipZurd Studio. От хълмовете на северен Израел и дълбоките гори на Швеция те създават симбиоза, която превежда форми и същества от природата в уникална техника на дървена спирала, комбинирана със сурово дърво и естествени материали. Използвайки спираловиден дизайн, те изграждат голяма функционална архитектура и модули, които се превръщат в огромни дървена скулптури през деня и живи триизмерни светлинни картини през нощта. Част от сценографията беше изложена в рамките на Lunar Фестивал на светлините в София от 6 до 9 май.

Една от работите, които ще бъдат представени на фестивала, е Numinous на Симеон Стоилов, която допреди няколко месеца беше изложена в една от най-елитните български галерии "Райко Алексиев", а на Джулай морнинг ще бъде изложена в коренно различен контекст, за да стане част от сценографията на плажа.  

Част от изложбата стават и скулптурите на Мартиан Табаков – големи фигури от метал – резултат от търсенето на универсално създание, което е в непрекъснато взаимодействие със заобикалящата го среда. Те носят чертите на растения, животно, човек, бактерия, скално образувание, но не са нито едно от тях, а непрекъснато се променят.

Хореографът Коста Каракашян идва с част от трупата си за танцов пърформанс във всеки от трите дни на фестивала. Juicegroove изследва връзката между среда, музика и сетива като всяка вечер се изпълнява в отговор на различен DJ. Комбинирайки разнообразните танцови естетики на съвременния и комерсиален танц, пърформънсът е вдъхновен от усещането на синестезия - смесено възприятие на сетиватата, комбинирайки звук, допир и картина по непредсказуем начин.

Белгийският артист Седрик ван Парис ще представи част от изложбата си Transnational Monuments - изследователски проект, който преосмисля ролята на традиционните чешми за питейна вода, често срещани по българо-турската граница — като потенциални транснационални и обединяващи паметници. Възприемайки микроисторически подход и фокусиране върху българо-турската граница, място както на огромно национално политическо напрежение, така и на свързваща мембрана между Европа и Азия, християнството и исляма.

Младата илюстраторка Лиза Викторова пък ще представи своята интерпретация на петте елемента на фестивала – природа, музика, изкуство, храна и ритуали през типичните за нея илюстрации с послания, изобразени на огромни двуметрови цветни стени, инсталирани директно на плажната ивица.

Стрийт арт изкуството също става част от изложбата, като то ще бъде представено през погледна на един от най-популярните артисти у нас – Николай Петров от GLOW Graff. Работата на GLOW е силно застъпена в градската среда и цели положителната трансформация на публичното пространство. Пътуването му започва с графити в началото на 2000-те бавно оформяйки личния си абстрактен език и отличителен стил, базиран на смели композиции, живи цветове и геометричен поток. Автор на визуалната идентичност на Ritual Gatherings 2022, GLOW ще пренесе елементите, разработени специално за фестивала и в средата около плаж Камчия.