КрисияХасан и Ибрахим доставиха радост на цяла България с представянето си на „Детска Евровизия“ през 2014 г. Добрата новина е, че близнаците Хасан и Ибрахим продължават да поддържат високото ниво и са в топ 10 на международния конкурс Étoiles du piano в град Рубе, Франция. Това съобщават от екипа на проекта „Клавиртуозно – музикални бисери на пиано от Хасан и Ибрахим Игнатови".

Снимка: Клавиртуозно

Над 350 участници са кандидатствали в четвъртото издание на конкурса тази година. Тридесет млади пианисти са били избрани по време на публични прослушвания в консерваторията в Рубе, като сред тях са били Хасан и Ибрахим Игнатови. Те са достигнали до втори тур, където остават само 10 изпълнители, от които се определят петима финалисти.

Конкурсът е създаден през 2017 г. Участниците са на възраст от 18 до 30 години, като те трябва да са студенти в консерватория или да имат завършено музикално училище със специалност пиано. Целта на конкурса е да промотира млади музикални таланти в началото на тяхната кариера.

Същевременно на Хасан и Ибрахим Игнатови предстои да изнесат концерти в четири града в страната. Първият ще бъде в Ямбол на 30 ноември. Следват концерти в Шумен (1 декември), в Сливен (4 декември) и в Плевен (5 декември).

Техният проект „Клавиртуозно” представя произведения на Фредерик Шопен, Ференц Лист, Сергей Рахманинов, Морис Равел и Арам Хачатурян. С част от тях двамата братя са се представили и на международния конкурс Étoiles du piano в Рубе.