След като започна да се играе на лондонска сцена през 2016 г. пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“ се превърна в истински театрален феномен. Постановките и сценарият, който се продаваше под формата на книга, донесоха на създателите си десетки милиони и 6 награди „Тони“ – най-важните в театралния свят.

Снимка: Getty Images

След успеха си в Лондон, пиесата започна да се играе на много сцени по света, включително в меката на театъра „Бродуей“. „Хари Потър и прокълнатото дете“ стана най-скъпата постановка там – за да гледате и двете части ще са ви необходими поне 350 долара. Или по-скоро щяха да са ви необходими, защото и „Бродуей“ затвори театрите си, когато започна пандемията от COVID-19.

Тази седмица желаещите да гледат „Хари Потър и прокълнатото дете“ получиха една добра и една лоша новина. Добрата е, че пиесата се връща на „Бродуей“. Лошата – ще е силно съкратена.

Снимка: Getty Images

Театралното изкуство се оказа едно от най-губещите в световен мащаб и за да увеличат приходите, създателите на пиесата са я съкратили, така че да поберат цялата 4-часова история само в едно представление.

„Хари Потър и прокълнатото дете“ разказва историята на синовете на Хари Потър и Драко Малфой, които се впускат в пътешествие през времето, за да предотвратят завръщането на Лорд Волдемор по причини, които никога не са изяснени в пиесата.

Снимка: Getty Images

Въпреки че голяма част от почитателите на седемте книги на Дж. К. Роулинг не можаха да приемат новата история, много от по-младите и по-малко запалени фенове я прегърнаха с радост.

Снимка: Getty Images

Самата постановка е истинско театрално вълшебство – със зашеметяващи специални ефекти, които могат да си съперничат с Холивуд. Все още не е ясно кои части ще бъдат премахнати, за да може да се съкрати времетраенето на пиесата двойно.