Преди 23 години Джоан Роулинг публикува детската книга, която се превърна в най-успешната литературна поредица на всички времена. Тази година британската писателка, която в момента твори успешно в криминалния жанр, се завръща към детската литература, но не за да се опита да повтори успеха на „Хари Потър“, а за да зарадва почитателите си по време на пандемията и да помогне на най-засегнатите от кризата около COVID-19.

Детският роман „Икабог“ ще излезе в няколко държави по света, сред които и България. Българското издание на приказката ще бъде публикувано от издателство „Егмонт“ и ще включва илюстрации от 34 български деца, избрани с конкурс. На сайта на издателството може да разгледате всички рисунки победители.

Снимка: Егмонт България

Джоан Роулинг написва „Икабог“ още по времето, когато работи по последните книги за Хари Потър. Историята е приказка за лека нощ, която разказва на децата си. Повече от десетилетие ръкописът остава на тавана в къщата на Роулинг, преди тя да реши да го сподели със света.

В продължение на няколко седмици книгата се появяваше в специален сайт глава по глава. След време историята беше преведена и на други езици, включително български. След като най-нетърпеливите имаха възможност да прочетат книгата онлайн, книгата беше свалена, за да се появи само след няколко дни в хартиено и електронно издание.

Снимка: Getty Images

Джоан Роулинг обеща, че ще дари всичките си приходи от книгата в помощ на пострадалите от COVID-19.

Типично за стила на писателката, историята, която започва като детска приказка, става доста по-мрачна. В детския роман Роулинг разглежда теми като смъртта, злоупотребата с власт и тоталитаризма.