Вече над месец повечето от нас са се самоизолирали вкъщи, което дава възможност на хората да отделят повече време за нещата, които преди трябваше да жертват в името на социалните контакти. Като четенето.

Една бърза справка със списъка на най-продаваните и търсени книги в най-големия български сайт за продажба на книги втора употреба показа, че пандемията е променила до известна степен вкуса на хората. Ето пет от книгите, които хората търсят най-много, откакто се карантинирахме:

5. „Любов по време на холера“ от Габриел Гарсия Маркес

Снимка: knizhen-pazar.net

Може би защото пустите улици и затворените магазини изглеждат като сцени от романите на майстора на магическия реализъм Габриел Гарсия Маркес или по-скоро само заради заглавието, хората издирват да си купят книгата му „Любов по време на холера“. Хубаво е, че книгата е преиздавана, тъй като почитателите на Маркес имат лош опит с издирването на някои негови книги – и по-точно „100 години самота“, която, преди да бъде преиздадена през 2018 г., беше почти невъзможна за откриване и не по джоба на много хора.

4. „1984“ на Джордж Оруел

Снимка: knizhen-pazar.net

Дори да беше пресилено да кажем, че празните улици са като магически реализъм, то няма съмнение, че засиленото полицейско присъствие и строгите мерки за съвсем елементарни допреди два месеца неща, като ходенето до магазина, напомнят на антиутопията на Джордж Оруел. И след като хората се чувстват като граждани на Океания, нищо чудно, че искат да си припомнят какво точно пише в известния си роман за Големия брат Оруел.

3. „Чумата“ от Албер Камю

Снимка: knizhen-pazar.net

Макар на всички ни да е ясно, че книгата на Албер Камю не трябва да се приема буквално, темата за епидемия, която е главна за романа, привлича доста хора към книгата на френския писател и философ. В романа става дума за епидемия от бубонна чума, пренасяна от плъховете в алжирския град Оран.

2. „Дневник на чумавата година“ от Даниел Дефо

Снимка: knizhen-pazar.net

В книгата става въпрос за Голямата чумна епидемия в Лондон от 1665 г., когато една четвърт от населението на Лондон загива заради бубонната чума. Книгата се счита за точен и доста подробен разказ за разпространението на чумата и борбата срещу нея, макар и Даниел Дефо да не е бил надежден свидетел на събитията (по време на епидемията е бил едва на пет) години. Да се надяваме, че кризисната ситуация при нас няма да продължи цяла година.

1. „Декамерон“ на Джовани Бокачо

Снимка: knizhen-pazar.net

Това е книга, която всички сме изучавали в училище и следователно повечето от нас се сетиха за нея веднага, след като стана ясно, че най-добрият начин да се преборим с коронавируса е да се изолираме. В обемното произведение на Джовани Бокачо става дума за няколко млади хора, които се затварят във вила по време на пандемията от Черна чума, която отнема живота на почти половината население на Европа. За да разнообразяват дните си, те си разказват истории.

И петте книги са изключително популярни и, ако трябва да посочим някакъв плюс от пандемията, е хубаво, че хората си припомнят тези литературни класики, макар и поводът за това да не е много приятен.