За първи път "Лебедово езеро" ще бъде поставено в езеро като част от летния фестивал на Софийската опера и балет "Музи на водата". Красиви бели лебеди ще оживят бреговете на езерото Панчарево, близо до столицата. На танц под звездите ще могат да се насладят всички почитатели на оперното изкуство в края на юни. 

“Замисляме, истински лебеди да могат да минават по време на спектакъла в езерото“, коментира Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета към Софийска опера и балет.

Освен балетния спектакъл ще бъдат поставени и опера, и мюзикъл - операта "Рейнско злато", мюзикъла „Mamma Mia!” с музиката на АББА и балетните спектакли: "Лебедово езеро", „Кармина Бурана“ и „Зорба Гъркът“

„Трибуните са предназначени за около 800 души. Ние ще приютим 400, както са правилата в момента. Цялото това съоръжение го изграждаме нагоре като плаваща конструкция, допълнително укрепена в основите, така, че да няма абсолютно никаква опасност за здравето на хората“, казва Кристиян Стоянов, зам.-директор по техническите въпроси.

Близо две седмици вече тече подготовката по изграждането на нова сцена върху 80-тонен понтон, за да може на 26 юни да започне летния фестивал, който ще бъде открит с мюзикала "Mamma mia".

„За балета няма да използваме много декори, защото ще разчитаме на природата, докато маестро Карталов за заглавието "Рейнско Злато" вече е замислил замък на отсрещния хълм. Ще се използват и моторни лодки, с които в "Мама Мия" участниците в действието така пристигат, така ще бъде и тук реално“, казва още Сара-Нора.

Освен в Панчарево през юли оперни спектакли ще има за първи път и сред кинодекорите в Бояна.

„Сред тези величествени декори на тези велики филмови продукции, с прекрасни артисти, недалеч от една сцена, където са се развивали епични битки, срещата на вечните изкуства киното и операта, дават възможност да претворим няколко оперни изкуства. Универсалността на тези декори много пасва на тези продукции, наши, оперни. Те са римски теми – например Тоска от Пучни, Атила, Риголето, ще имаме и Кармен на нашия фестивал", коментира акад. проф. Пламен Карталов.

„Тази пандемия беше един момент да се огледаме, да видим къде сме и сега много настървено да наваксаме всичко онова, да мислим, че ще пропуснали. Всички онези, които чакаха принудително в своите къщи, сега с голяма страст и жажда се върнаха към своите репетиции. Ние сме първите в света, които откриха оперната и балетната дейност“, добавя още той.

„Ще работим на 50% от местата, разчитаме естествено на самоконтрола и дисциплината на всеки един от нас. Ние се грижим за артистите, публиката се грижи сама за себе си. Това дивно място дава голямата възможност най-обикновен зрител и меломаните да се докоснат до този филмов град“, допълва още Карталов.

А за децата е подготвена богата програма в парка на Военната академия в столицата.