На 13 ноември започва 20-ата година, откакто най-продаваните книги на света излизат в България и по този повод родните фенове на „Хари Потър“ ще получат уникален подарък - възможност да си купят поредицата за момчето магьосник с уникални български корици.

Това не е никак малко, защото по-малко от 20 страни в света имат издания с уникални корици, всички останали, включително и България досега, използват британските или американските корици на книгите. Досега в България се използваха американските корици на Мери Грандпре, а преди време книгите бяха преиздадени с британските корици на Джони Дудъл. Освен това първите четири книги могат да бъдат намерени и като луксозни издания на български с корици и илюстрации от Джим Кей.

Новите корици ще са дело на българския художник Любен Зидаров, който е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата. Роден на 23 декември 1923 г. и започнал да твори в началото на 50-те години на миналия век. Любен Зидаров е носител на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Той по всяка вероятност е и най-възрастният действащ илюстратор на планетата.

Художникът Любен Зидаров
Снимка: Egmont Bulgaria

Който иска да се запознае с творчеството на Любен Зидаров и да види новите корици, може да посети изложбата в градинката „Кристал“ в София, която ще продължи от днес до 13 ноември, когато новите издания ще се появят в книжарниците.

Снимка: Egmont Bulgaria

Освен това в деня на премиерата на новите издания ще бъдат раздадени и наградите от националния конкурс, който българските издатели на „Хари Потър“ организираха. В него участваха над 800 деца, които изпратиха рисунки. Победителите в конкурса ще получат пълен комплект от новите издания.

Това е само началото на поредица събития, които ще отбележат 20-ата годишнина на книгите за Хари Потър в България. От романите на британската авторка Джоан Роулинг вече са продадени над половин милиард копия по света и продължават да са в класациите на най-продаваните и четени книги дори сега, 12 години след излизането на последната част.