Понякога всички пътища водят към книгите! Към тях тръгва някога и Милена Ташева – жената, която е превърнала страстта към четенето в своя професия. Тя също е завършила книгоиздаване, но не работи като журналист, а като отговорен редактор към издателство Ciela.

В поредицата ни „Жените на България“ разказваме как отключва любовта си към книгите и как попада в техния свят. Милена знае как да пренесе и читателите в него, да ги развълнува, дори да спре дъха им с книга.

"Изключително много мразех да чета като дете“, казва Милена.

Разболява се обаче от варицела и докато е вкъщи, родителите й намират начин, да не й е скучно. Изданията, които й дават тогава, са „Тримата мускетари“ и „Винету“.

„Като кажа, че първата книга, която съм прочела с удоволствие, е "Винету", винаги има реакции“, смее се тя.

Научаваме се да четем с любимите книги на родителите ни, казва тя. Помни как те са обсъждали заглавия вкъщи и в един момент са започнали да й препоръчат и на нея онези, които харесват.

Не може да каже кое е нейното любимо заглавие, защото вярва, че се изграждаме като личности от всичко, което четем. Иначе една от първите, които й въздействат, е „Странник в странна страна“ на Робърт Хайнлайн. В ръцете й от четене се е разпадала и „Гордост и предразсъдъци“. Имала е възможност дори да работи върху издание на Ciela по романа на Джейн Остин.

Повече за Милена и нейния книжен свят можете да гледате в „Жените на България“.