Всеки актьор в един момент става заложник на определено амплоа.

Мат Деймън винаги е “доброто момче”, Том Ханкс винаги е “добрия чичо”, Том Круз спасява света, а Том преследва Джери. Такъв е и Клинт Истууд.

Мъжът без име, символ на мачизма и стария свят, той става известен с ролите си в уестърните на Серджо Леоне. Днес, на 91 години, Истууд продължава не само да се снима, но и да режисира. Последният му засега филм "Cry Macho" ще се появи на 17 септември.

Какво е характерно за екранните му превъплъщения през последните десетилетия?

Всеки герой на Истууд се отправя на "една последна мисия", след която, по сценарий, се оттегля на пенсия. Героите - да, актьорът - не.

"Непростимо", (1992)

Бил Мъни (Истууд) се съгласява на една последна мисия, предложена му от стария му приятел Нед Логан (Морган Фрийман). За солидна сума двамата се съгласяват да отмъстят за обезобразена проститутка. Тяхната цел е Бил Дагет (Джин Хекман) - бруталния шериф на градчето Биг Уиски.

"Непростимо" носи първи номинации за "Оскар" за Истууд и той печели в две категории - за "Най-добър филм" и за "Най-добър режисьор". "Дори уестърнът да не е умрял напълно, той умира пред очите ни. Публиката предпочита научната фантастика и специалните ефекти. Време е за елегия", пишат тогава критиците.

"Звездни каубои", (2000)

Щом фантастиката е на мода, значи и Клинт Истууд ще намери повод да смени каубойската шапка със скафандър.

"Космически каубои" го събира заедно с Доналд Съдърланд, Томи Лий Джоунс и Джеймс Гарнър. 40 години след като им е било отказано да летят в Космоса четиримата от запаса получават невероятен втори шанс. НАСА ги изпраща, за да помогнат с ремонта на стар съветски сателит.

Филмът явно е вдъхновен от успеха на "Аполо 13" и е дебют за Истууд като композитор - музиката в началото е негово дело, но е преработена от автора на останалия саундтрак Лени Нихаус.

"Кръв", (2002)

След като получава удар по време на преследване, специалният агент на ФБР Тери Маккалеб бива пенсиониран и преживява сърдечна трансплантация. Физическите натоварвания явно са противопоказни в неговото състояние и на неговата възраст, но това не го спира да се заеме с един последен случай - той издирва убиеца на човека, чието сърце носи в гърдите си.

"Кръв" напомня историите за Мръсния Хари, но е не толкова добре скроен трилър и не успява да се запомни дори сред почитателите на Истууд. 

"Момиче за милиони", (2004)

В "Момиче за милиони" треньорът по бокс Франки Дън (Истууд) се опитва да рестартира не само кариерата си, но и вярата в човечеството. Макар да не тренира момичета, той все пак решава да помогне на многообещавата (макар и твърде възрастна за амбициите си) Маги (Хилари Суонк).

Тандемът им постига ред забележителни победи и една неочаквана, но слагаща край на всичко загуба. "Момиче за милиони" е филм, който нагледно показва, че счупеното не може да бъде поправено.

Драмата носи още един "Оскар" за "Най-добър филм" и "Най-добър режисьор" на Истууд, а също така за "Най-добра актриса" (Суонк) и "Най-добър поддържащ актьор" (Морган Фрийман).

"Мулето", (2018)

"Мулето" е 47-та роля на Истууд в киното и 43-ия му филм като режисьор. Тук дори си партнира с една от дъщерите си - Алисън.

Ърл Стоун е бездомен самотник, който от години не е в добри отношения с дъщеря си, майка ѝ и внучката си. Той започва да прекарва наркотици през границата за картел, което му дава възможност да си купи нов джип, да си върне къщата и дори да осигури пари за сватбата на внучката си.

Алчността му обаче отива отвъд безопасността и скоро Ърл се сблъсква с полицията. 

"Този душевен филм - една истинска лебедова песен, ако може да го наречем така - показва, че пътя никога не е толкова прав, колкото ни се струва гледайки магистралата", пишат критиците.

В предстоящия "Cry Macho" Истууд отново ще се отправи на път, но този път не с наркотици.

Той трябва да върне в Щатите сина на бившия си шеф. По пътя между двамата се завързва неочаквано приятелство.