Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за международен филм към Националния филмов център, председателствана от Мария Бакалова, избра българския претендент – „Майка“ на режисьора Зорница София.

Филмът е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен тип „родителство“.

Елена, влюбен в работата си театрален режисьор, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер, или да адаптира театралната програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена ще преоткрие думата „майка“.

„Благодаря на всички колеги и приятели, които ми пишат с поздравления за избора на нашия филм "Майка" за българско предложение за наградите на Академията. Благодаря и на уважаемата комисия, че са гледали и дискутирали филма, благодаря и на НФЦ. Това е чест, която споделям с всичките си актьори от Дария Симеонова до сирачета в Кибера, както и с целия ни екип. Не мога много да се зарадвам в момента, защото съм с моята реална майка в Медицинска академия, където най-добрите лекари се борят за нея. Страх ме е, моля се, вярвам. Моля, не ми звънете няколко дни. С надежда и с благодарност“ – написа във Фейсбук режисьорът Зорница София, която е и сценарист на филма заедно с Миглена Димова.

Зорница София е магистър по изящни изкуства, специалност живопис. Тя e написала, режисирала и продуцирала 4 игрални филма, 2 документални филма и режисирала 7 телевизионни сериала, театрално представление и опера. Нейни филми са прожектирани или награждавани в Шанхай, Сараево, Варшава, Гоа, Пусан, Кайро, Москва, Мар дел Плата. Има два филма, които са бокс офис хит, а един е българско предложение за наградите на Американската филмова академия.

Останалите претенденти за "Оскар" тази година бяха:

„Борсови играчи“, реж. Георги Костов, прод. „Корунд Х“, Христо Христов,

„В сърцето на машината“, реж. Мартин Макариев, прод. „Forward Pictures“, Александър Пенев

„Меко казано“, реж. Анри Кулев, анимация, прод. „Канцелария филм“, Светла Ганева

„Петя на моята Петя“, реж. Александър Косев, прод. „BOF Pictures“, Николай Урумов, „Рибена кост“, реж. Драго Шолев, България/Румъния, прод. „Клас филм“, Росица Вълканова

„Шекспир като улично куче“, реж. Валери Йорданов, прод. „Чучков брадърс“, Борислав Чучков

„φ 1.618“, реж Теодор Ушев, България/Канада, прод. „Перипетея“, Владислав Тодоров, „Мувименто“, Орлин Руевски.

Припомняме, че Виктор Божинов изтегли филма си „Бягство“ от българските номинации за „Оскар“. Мотивите за това решение може да научите тук: