Филмът на Виктор Божинов „Бягство“ няма да участва в надпреварата за определяне на българската номинация за награда "Оскар" за чуждоезичен филм. Това съобщиха самият режисьор и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов.

„След приключилата процедура за определяне на филмите и членовете на селекционната комисия за избор на българското предложение за наградите „Оскар“, се чувстваме длъжни да направим следното изявление:
Филмова продукция "Бягство" е поставена в ситуация да се откаже от този конкурс, поради възникнал конфликт на интереси. Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата.
Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на този състав на комисията. Намираме, че предпоставките за поредните спорове и междуособици в гилдията отново са налице и не искаме да участваме в състезание, в което победителят е известен предварително.
Още повече изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направено от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия. Успех на всички участници!“ – написа Виктор Божинов в социалните мрежи.

В петък бе обявено, че номинираната за "Оскар" актриса Мария Бакалова ще е председател на комисията, определяща българското предложение за "Оскар" 2023. Имената на останалите членове на журито можете да видите тук.

Кандидати за българско предложение за награда "Оскар" за чуждоезичен филм са (по азбучен ред): 

1. „Борсови играчи“, реж. Георги Костов

2. „Бягство“, реж. Виктор Божинов

3. „В сърцето на машината“, реж. Мартин Макариев

4. „Майка“, реж. Зорница София, България/Германия/Хърватия

5. „Меко казано“, реж. Анри Кулев, анимация

6. „Петя на моята Петя“, реж. Александър Косев

7. „Рибена кост“, реж. Драго Шолев, България/Румъния

8. „Шекспир като улично куче“, реж. Валери Йорданов

9. „φ 1.618“, реж Теодор Ушев, България/Канада

Изборът на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм често става повод за напрежение. Миналата година филмът с участието на Мария Бакалова "Жените наистина плачат" бе пренебрегнат и номинацията получи "Страх" на Ивайло Христов. Тогавашният член на журито Теодор Ушев обяви, че българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.

Досега само веднъж наш филм е попадал в т.нар. "кратък списък" от 9 заглавия на американската Академия за филмово изкуство – "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев.