Любо Киров разкрива музикалните си пристрастия в един по-различен проект, озаглавен „Ти можеш“. Песента е шести сингъл от последния му албум „Както преди“. Любо, разбира се, е автор на текста към „Ти можеш“, а по музиката и аранжимента работи с Живко Петров и Ангел Дюлгеров.

Видеоклипът към „Ти можеш“ е хронология на музикалните стилове, които са вдъхновявали изпълнителя от детството му до днес. Сюжетът „подскача“ през четири различни епохи на поп музиката, като всеки отделен епизод е адаптиран в стила на съответното десетилетие. В кадрите са представени и характерни танцови движения за времето, в което се развива действието, а Любо демонстрира и талант на брилянтен актьор с елегантно чувство за хумор.

Премиерата на парчето беше вчера, а ние побързахме да разберем от самия Любо повече подробности около клипа, посланието му и текста, както и какви планове има музикантът за лятото и къде можем да го слушаме на живо. Първо чуйте видеото, а след това вижте какво сподели Любо специално за Ladyzone.bg. 

 

Разкажете ни повече за видеото към „Ти можеш“, което изглежда много свежо и забавно. Така ли е всъщност и каква е основната му идея? Какво е основното послание на „Ти можеш“?

Видеото е адресирано във времето, в което като тийнейджър се определях като вкус към музиката, говорим за 70, 80, 90-те години и те са залегнали като стайлинг. Определено се усеща поп музиката на това време. В сюжета във видеото има малко самоирония в цялата тази постановка, в която аз изигравам различните образи – и на изпълнителя, и на хореографа, и на режисьора, и на осветителя. Идеята е, че понякога се опитваме да бъдем много добри в нещата, които правим, но имаме достатъчно хумор и самоирония да се погледнем отстрани и да си простим, да си кажем, че толкова можем, толкова сме успели, в което няма нищо лошо. За това и участва тази малка самоирония, в която уж сме като, а в същото време отстрани изглеждаме малко по-обикновени в нещата, които правим, в грешките, които извършваме. Всеки прави такива и е много важно да успява да си прости, както е написано в текста „освен да простиш на другите“, което е голяма сила. И се оказва, че е доста голям проблем хората да прощават и на самите на себе си за грешките, които правят. Не съм предполагал, че е толкова трудно, но пък мисля, че да простиш на себе си означва и също да имаш достатъчно голяма интелигентност да се погледнеш отстрани.

И все пак към кого се обръщате с „Ти можеш“, защото звучи силно и окуражаващо?

Почти винаги съм се обръщал към себе си, защото текстовете, които пиша, са първо преживени от мен и ако те по някакъв начин отговарят на състоянието и на други хора или други хора се припознават в текстовете, това означава, че всички имаме едни и същи проблеми, мечти, надежди, въобще неща, които търсим в живота и които са важни.

Кога е заснето видеото? По време на карантината ли и как го снимахте, какви ограничения спазвахте?

Видеото е заснето в края на май и сме били в карантинен период, да. Както виждате аз изигравам повечето роли сам, което е една своеобразна карантина. Като цяло екипът не е толкова голям в случая, мисля, че спазихме препоръчителните мерки тогава, които бяха до 50 човека на едно място.

Снимка:Jeason Brad Lewis

Какво правите в момента – имате ли участия, записвате ли нова музика?

„Ти можеш“ е последният, шести сингъл от албума „Както преди“, който излезе през 2018 година. Всеки от тях заживя свой собствен живот в рамките на 2 години извън албума. Аз смятам, че този сингъл е последният от албума и имам 10-12 неща, по които започвам да пише текстове. В момента съм в процес на създаване на нова музика – нов албум, като ще има и колаборации с други популярни приятели и музиканти. Особено ще се спра на женското присъствие в албума, ако има някакви колаборации. Няма да издавам имена, ще станат ясни по-натам, когато станат факт.
За всички, които се интересуват предстои ми много интересен и голям концерт, част от програмата на „Аполония“ на 5 септември. В него „Ти можеш“ може би ще бъде основното послание.

Как си прекарвате лятото, какво планувате като почивка – чужбина или България?

Аз не съм мърдал извън България понеже бях ангажиран с албума и сингъла и мисля, че до семптеври ще си остана в страната, като вече отложих няколко пътувания. До морето не съм стигнал още, но при мен е свързано с участия, които са именно в тази посока. Имам участия на Южното Черноморие – Лозенец, Царево, Варна, Бургас през август и това ще бъде пътуване 2 в 1 – работа и почивка.