Култовите джем сешъни на най-големия фестивал за градска култура и музика у нас A to JazZ са отново в програмата на 1-ви, 2-ри и 3-ти юли, след едногодишно прекъсване. Джазовите афтърпартита ще се проведат в най-новия културен център в София „Топлоцентрала“, който се намира на един от входовете на фестивалния парк от страната на бул. „Петко Каравелов“ и става домакин на цялата съпътстваща програма на фестивала. Тя съдържа детски музикални работилници, сутрешни йога практики, фото изложба,  исторически срещи с доайените на българската джаз сцена, и ще завършват с дългоочакваните джем сешъни.

В лудите музикални нощи, които много музиканти и меломани помнят от миналите издания на фестивала, свободно са се изявявали артисти като Робърт Гласпър, Кори Хенри, Дърти Лупс, Лейла Хатауей, заедно с Мишо Йосифов, Вили Стоянов, Ангел Заберски и много други български джазмени, а тази година очакванията за джемовете са изключително високи. Освен нова фестивална сцена, предвидена за тях, в “Топлоцентрала” организаторите предвиждат още няколко коктейл бара, лаундж зона и специален мърчъндайз фен-щанд на бандите от програмата, заедно с фотокорнер, където всички посетители ще могат да си правят снимки и да вземат автографи.

Детските музикални работилници „АtoJazZ Kids“ в амфитеатъра на културния център пък ще предложат на най-младата публика два дни с интерактивни образователни концерти на теми „История на джаза“ и „Етно-джаз за деца“. На 2-ти и 3-ти юли от 10:30 ч. (събота и неделя) музикантите ще отстъпят място за изява на малчуганите и ще им дадат възможност да се включат в импровизациите с различни инструменти. Детската забава ще продължи с музикални игри за учене и уроци по танци, за да могат децата да усвояват ритмите и мелодиите в музиката.

Фестивалните утрини, отново в събота и неделя, ще започват в 08:30 ч. с Музикална йога закуска на прекрасната тераса на “Топлоцентрала”, където ще посрещаме слънчевите лъчи с медитация и пречистващи практики. Те ще се водят от красивата Падма и нейният „Йога трайб“ в акомпанимент на индийски мелодии и ритми, изпълнени на живо на автентични инструменти.

Специално предварително събитие на 30 юни (четвъртък) е предвидено в програмата тази година. Изложба на джаз звезди от целия свят през обектива на известния фотограф и директор на агенция „Булфото“ Евгени Димитров ще бъде открита от 18:00 ч. във фоайето на „Топлоцентрала“. В специално събитие, организирано от Jazz FM, час по-късно публиката ще има възможност да се срещне с доайените на българската джаз сцена. За първи път заедно в диалог те ще разкажат за нейното развитие и ще споделят весели и тъжни случки от кариерата си. Думите им ще бъдат илюстрирани от фотографии от техните лични архиви, които за първи път ще бъдат показани пред публика. Материалите са дигитализирани, архивирани и популяризирани в проекта „Джаз истории“ на Jazz FM, описващ историята на жанра чрез автентичните разкази на неговите творци. Основен двигател на инициативата за съхраняването на историческата памет е на програмния директор на радиото Светослав Николов, който ще бъде водещ на срещата. Тя ще бъде излъчвана на живо на Facebook страницата на радиото и ще бъде записана, за да се излъчи след това в ефир.

Можете да видите цялата програма в сайта на фестивала www.atojazz.bg, както и да следите социалните канали на събитието за актуални новини.

A to JazZ Festival е от 1 до 3 юли в Южен парк 2, a входът му е свободен.

Той се провежда с подкрепата на Столична община - част от Календара на културните събития, Министерство на културата, Министерство на туризма, Национален фонд “Култура” и е в партньорство с Посолството на Франция, Френския културен институт и Посолството на Република Турция в България.