Уорън Бъфет определя криптовалутите като „отрова за плъхове“. Временна мода, отрова или неизбежна реалност? Какво представляват? Как да различим сериозните криптовалути от измамите? Новата виртуална реалност крие много опасности и рискове. Криптовалутата може дa се окаже коварно предизвикателство за онези, които искат бързо да забогатеят. Стремежът към „големите пари“, спечелени чрез инвестиция във виртуални пари, променя съдби. Успяват не само най-подготвените и хладнокръвните, но и онези, които нямат проблем със собствения си морал.

Героите в романа, начело със свръхобразованата Вяра Раева, подготвят своята виртуална мрежа за лов на наивници. В нея попадат милиони хора от целия свят, сред тях е и българинът Илия. Воден от първичния инстинкт за бързо забогатяване, той попада в капана на престъпни умове. Роман за богатството и бедността като изпитание на духа, морала и характера.

Юлияна Дончева е телевизионен журналист, политик и бизнес дама. Завършва природонаучна гимназия в Шумен, а след това УАСГ в гр. София. Дългогодишен водещ в италианската телевизия Rai 2, както и в БНТ. През 2001 г. става член на 39-ото Народно събрание като депутат от парламентарната група на НДСВ, а по-късно и заместник-председател на парламентарната група „Новото време“. След като излиза от политиката, се отдава на бизнес кариера. Майка на двама синове, от години Юлияна се интересува от здравословния начин на живот и хранене, за които пише в книгите си –„Код „червено“: Моята истина за храната“ и „Код „червено“: Ботокс в ума“. През 2021 г. излиза дебютният й роман „Пътят“.

Една от най-актуалните и любопитни теми в последните няколко години и особено това лято е търговията с криптовалути. Името на българката д-р Ружа Игнатова, оглавила “One Coin“, нашумя с обявяването й сред топ 10-те най-търсени измамници в света. Тя се превръща в прототип на Вяра Раева, главната героиня в новия роман на Юлияна Дончева – „КриптоQueen“, но авторката не търси уподобяване – доразвива образа й, придава й неустоима харизматичност и различна съдба. Книгата излиза с логото на издателство Книгомания и вече се разпространява по книжарниците.

Героите в романа, начело със свръхобразованата Вяра Раева, подготвят своята виртуална мрежа за лов на наивници. В нея попадат милиони хора от целия свят, сред тях е и българинът Илия. Воден от първичния инстинкт за бързо забогатяване, той попада в капана на престъпни умове. Юлияна Дончева изненадва с приятно написан трилър, в който напрежението и дръзкият сюжет държат читателя до последната страница. Авторката влиза в света на богатите и разкрива не само лъскавите бизнес партита и сделки за милиони, но и цената, която наивниците плащат за лесните пари. Сгромолясването на митовете са неизбежни дори и в дигиталния век.

Сюжетът на романа „КриптоQueen“ ни отвежда до някои от най-луксозните и екзотични дестинации в света, превърнали се в ежедневие за успешните бизнесмени – островите Капри, Иския и Соренто в Италия, Макао, Банкок, Тайланд, Сингапур, Хонконг, остров Пукет. Юлияна Дончева се е погрижила да потопи максимално читателя в действието на книгата, като е добавила QR кодове към някои от главите – след сканирането на кодовете с телефон попадате на селекция от живописни снимки за всяка от дестинациите.

На корицата също ще забележите QR код, който пък ни отвежда към специално направена промо страница за романа „КриптоQueen” – досега не е използван такъв похват при дизайна на корици.

Самото заглавието „КриптоQueen“ подсказва, че действието се развива във виртуалните пари, като в ръцете на читателя е роман с впечатляваща завръзка, динамизъм и кулминация, с добре изградени образи. Интригата в сюжета преминава през цялата скала от нищетата до изобилието, като Юлияна Дончева рисува особено пластично изпитанията на духа, амбицията и приятелството като движещи сили и мотиви.

„КриптоQueen“ дава недвусмислен отговор на въпроса какво са криптопарите в съвременния свят. Конструиран е по тънката граница между сериозните криптовалути и борсови игри, от една страна, с измамите, прикрити с името им – между истинските виртуални капитали и измамните, предлагани със зрелищни пиар трикове.

Неслучайно големият предприемач Уорън Бъфет сравнява криптовалутите с „отрова за плъхове“. В книгата на Юлияна Дончева „фейковете“ са разкрити с впечатляваща дълбочина, убедителност и чрез реалистични образи и ситуации, увличащи читателя. Романът отразява модата по дигиталните финанси, която е проникнала толкова дълбоко в съвременното общество, че засяга елитните богаташи, парвенютата и обеднелите до оскотяване безработни и безделници.

Ламтежът за бързо забогатяване се оказва коварна клопка и сериозно изпитание за ценностите през прослойки с различен образователен и имуществен статус. Съдбите се променят от алчносттта за „големите пари“ и бързи инвестиции в непознатите виртуални криптопари. Успехът на върха на финансовата пирамида идва не само при най-кадърните и хладнокръвни финансисти, но и при най-безскрупулните. Една погрешна стъпка води към следващи провали, към залитане, към пристрастяване и дори към престъпление. Метаморфозите, през които преминават героите в романа, са повод за размисъл.

Освен как се копаят биткойни и как се изгражда блокчейн, романът анализира и отговаря на редица нравствени въпроси, като например вечната връзка между любовта и парите. И дали славата подхранва собственото его и егото на партньора? И още, оправдано ли е престъпното поведение, ако си притиснат от крайни обстоятелства?

Прочетете откъс от „КриптоQueen“, който излиза от издателство "Книгомания". >>>