В интервю миналия петък актрисата Холи Бери обяви, че се готви за ролята на мъж трансджендър. 

"Героят е жена, която е транс, тоест станала е мъж. Тя е герой в проект, в който искам да участвам", казва Бери и допълва, че би искала "да се гмурне надълбоко в този свят".

Въпреки че тя все още не е официално избрана за ролята, думите ѝ предизвикват вълна от възмущение в социалните мрежи. В неделя вечерта актрисата публикува официално изявление с което се отказва от проекта.

"През изминалите дни имах възможността да обмисля евентуалната ми роля като мъж трансджендър и сега бих искала да се извиня за тези намерения", пише тя.

Холи Бери също така казва, че като цисджендър (човек, чието самоопределение съвпада с биологичния му пол) актриса тя не е имала правото да се готви за тази роля. Според нея транс обществото трябва само да разказва своите истории.

Нещо подобно се случи преди време с друга холивудска звезда - Скарлет Йохансон

Снимка: Getty Images

През 2018 година бе обявено, че тя ще изиграе ролята на мъжа трансджендър Данте Джилл, който през 70-те години на 20 век управлява няколко порно кина и публични домове в Питрсбърг. Реакцията на транс активисти обаче принуди актрисата да се откаже от проекта.