Киноманите отново могат да се вълнуват, след като Нова Зеландия разреши работата по филмови проекти да продължи. Едни от най-големите, които се снимат в страната, са следващите части на култовия филм “Аватар”, който в продължение на 10 години остана най-печелившият филм на всички времена (преди да бъде победен от “Отмъстителите: Краят”).

Снимка: Getty Images

Режисьорът Джеймс Камерън, който освен зад “Аватар” стои и зад кинокласиката “Титаник”, се завърна в страната, за да продължи с работата по четирите продължения на филма, които се правят паралелно. Той обаче няма да може веднага да седне на режисьорския стол, тъй като новоприетите правила за посещение на страната изискват посетителите да прекарват цели две седмици в изолация.

“Стигнахме до Нова Зеландия”, написа продуцентът Джон Ландау, който пристигна заедно с Камерън. “Сега започва 14-дневната карантина, наложена ни от правителството.”

Нова Зеландия е един от примерите за най-добро справяне с пандемията от COVID-19. От близо 5-те милиона жители на страната, само 1500 човека се заразиха с вируса, от които починалите са едва 22-ма.

Снимка: Getty Images

Четирите следващи части на “Аватар” са сред най-големите и дългоочаквани киносъбития. Филмът, който излезе през 2009 г. предложи впечатляващи за времето си специални ефекти и 3D визия и до голяма степен утвърди мястото на 3D и IMAX технологията.

Филмът, чието действие се развива на една от луните на планета газов гигант, успе да надмине рекорда на “Титаник”, също режисиран от Камерън. Веднага след излизането му беше ясно, че ще има продължение, но то се забави повече от очакваното. Преди няколко години Джеймс камерън обяви намерението си да направи не един, а цели четири филма, които да разкажат историята на Пандора и сините ѝ обитатели. Общият бюджет на четирите филма е впечатляващите 1 млрд. долара.

Работата по четирите филма тече паралелно и се очаква първият да е завършен през 2021 г., а останалите три да излязат през 2023 г., 2025 г. и през 2027 г. Засега няма промяна в плановете, но не е изключено да има забавяне, заради непланираното прекъсване заради пандемията.