Преди около три седмици започна дългоочакваната предистория на „Игра на тронове“, която носи заглавието „Домът на дракона“. От днес вече може да гледаме и предисторията на „Властелинът на пръстените“, озаглавена „Пръстените на властта“. Кой от двата сериала се представя по-добре за сега?

КОЛКО ЕПИЗОДА СМЕ ГЛЕДАЛИ ЗАСЕГА?

 

„Домът на дракона“ излиза седмица за седмица, така че вече имаме два излезли епизода и очакваме третия в понеделник. „Пръстените на властта“ също ще излиза всяка седмица, но стартира с два епизода, така че за момента броят на епизодите е равен и можем да направим справедливо сравнение.

КОЙ СТОИ ЗАД ВСЕКИ ОТ СЕРИАЛИТЕ И КОЛКО ПАРИ Е ВЛОЖИЛ?

Надпреварата между двата сериала, вдъхновени от литературни поредици, е изключително интересна, защото са част от мащабната война за зрителския интерес в стрийминга. Зад „Домът на дракона“ стои HBO, които направиха и „Игра на тронове“. Компанията дава по около 16 млн. долара на епизод, което е значително повече, отколкото бяха отделили за „Игра на тронове“.

„Пръстените на властта“ пък е на Amazon. Говори се, че лично Джеф Безос е ангажиран с проекта и един от най-богатите хора в историята не щади пари – всеки епизод от мащабния сериал коства на студиото умопомрачителните близо 60 млн. долара! Това е най-скъпият сериал в историята, като само първият сезон струва повече от цялата трилогия „Властелинът на пръстените“. Очаква се целият проект, ако бъде завършен, да струва над 1 млрд. долара.

КОЙ ПЕЧЕЛИ ЗАСЕГА?

Като имате предвид, че „Домът на дракона“ е създаден по сравнително нова поредица книги, а „Пръстените на властта“ са по култовите романи на Дж. Р. Р. Толкин, бихте казали, че историята за Средната земя има предимство пред тази за Вестерос. Още повече, че „Властелинът на пръстените“ е един от най-успешните и награждавани филми на всички времена, докато „Игра на тронове“ завърши с петиция от феновете финалът да бъде презаснет.

 

Нещата обаче не се подреждат в полза на Amazon, защото само след два епизода сериалът им се готви да е най-скъпоструващият провал. В сайта IMDB „Пръстените на властта“ има оценка 6.3/10, докато „Домът на дракона“ е с 8.9/10. Дори като погледнем отделните оценки на двата излезли епизода от всеки сериал, Таргариените пак водят с 8.8/10 и 8.6/10 на 7.2/10 и 6.9/10 за хобитите.

 

Засега „Домът на дракона“ убедително печели зрителската любов, но „Пръстените на властта“ тепърва започва. Сега очакваме да видим дали от Amazon ще са доволни с тези резултати и дали ще подновят скъпоструващия сериал за втори сезон. От HBO вече го направиха и то още преди да са пуснали втория епизод.