Чудото, наречено The Fast Diet или диетата 5:2” представя метод на хранене, който не налага специфичен режим, нито изисква зареждане на хладилника с нетипични за нашия пазар и твърде скъпи храни. По тази причина книгата обиколи триумфално повечето развити страни за изумително кратък срок. Идеята за редуване на 5 дни нормално хранене с 2 дни ограничаване на калориите се основава на доказателствата, че периодичното гладуване има благотворен ефект върху здравето.

През януари 2013 г. Англия се намеси неочаквано и решително в битката за най-добра диета, където лавровият венец неизменно се отнасяше години наред от Съединените щати и Франция.

Това бе постигнато именно с последната сензация в областта на диетологията – метода на редуването на 5 дни нормално хранене с 2 дни ограничаване на калориите. Книгата, която ви представяме, излезе в началото на годината във Великобритания и само за първите 8 дни се продадоха над 35 000 екземпляра, което я изстреля трайно на първо място в класациите на Острова, при това във всички категории.

Правата бяха продадени незабавно в Съединените щати, където тя също се озова начело в списъка на нехудожествената литература. Основното преимущество на метода е, че е лесен за спазване и ефектът е почти незабавен. При това не само без риск за здравето, а дори напротив – с доказано и дълготрайно благотворно въздействие.

Методът не изисква специален режим, нито зареждане на хладилника с нетипични за нашия пазар или скъпи храни и това е допълнителна причина, за да обиколи триумфално за такъв кратък срок повечето развити страни.

Предлагаме ви кратък откъс:

За повечето диви животни редуващите се периоди на пируване и глад са нормално състояние. На древните ни предци не им се е случвало твърде често да се хранят пет пъти на ден. Вместо това те убивали, налапвали се, полежавали и после за дълги периоди карали без никаква храна. Телата и гените ни са моделирани в обстановка на оскъдно хранене, изпъстряна от време на време от обилни пиршества.

В днешни времена, разбира се, нещата са доста различни. Непрекъснато ядем. Доброволното въздържане от приемане на храна се смята за доста ексцентрично, ако не и нездравословно начинание. Повечето от нас са настроени да се хранят поне три пъти на ден, като си похапват доволно и помежду. И нещата не свършват само с основните хранения и междинното прилапване: чаша капучино тук, курабийка там или може би чаша нектар, защото е „по-здравословен“.

Имаше времена, когато родителите казваха на децата си: „Не яж между храненията“. Тези времена отдавна отминаха. Скорошни проучвания в САЩ, при които са сравнени хранителните навици на 28 хиляди деца и 36 хиляди възрастни в рамките на последните тридесет години, установяват, че периодът между онова, което изследователите свенливо наричат „случаи на хранене“, е спаднал средно с един час.

С други думи, през последните няколко десетилетия времето, което прекарваме „неядейки“, е намаляло драстично. През 70-те години възрастните са прекарвали поне четири и половина часа без храна, докато от децата се е очаквало да издържат четири часа между храненията. Сега този срок е спаднал до три и половина часа при възрастните и три часа при децата и това не включва напитките и прилапването.

Идеята, че да се яде често и по малко е „нещо добро“, беше прокарана частично от производителите на закуски и изданията, включващи модерни за деня диети, но също така срещна подкрепа от медицинските среди. Техният довод е, че е по-добре да се консумират множество малки порции, защото по този начин има по-малка вероятност да се изгладнее и да се нахвърлим на богати на мазнини нездравословни храни. Склонен съм да приема този довод и съществуват проучвания, доказващи, че редовното поглъщане на малки порции е добро за вас, стига в крайна сметка да не се окаже, че изяждате повече. За съжаление, в действителност се случва точно това.

---------------------------------------------------
На пазара от Colibri. Цена: 12 лв.