Преди повече от 25 години Бен Афлек и Мат Деймън тръгват да покоряват Холивуд заедно. Днес двамата отново са екип, като за начало за спортния биографичен филм "Въздушния". Продукцията, чиято световна премиера се състоя на фестивала Саут бай саутест през март, излиза на екран в САЩ на 5 април, а в България - на 7 април.

Докато пишат "Последният дуел" - първия им съвместен сценарий след пробива им през 1997 г. с "Добрият Уил Хънтинг", Бен Афлек и Мат Деймън осъзнават, че в техните лъкатушещи и обикновено отделни кариери нещо липсва. 

"Спомням си, че един ден жена ми каза: "Не съм те чувала да се смееш така от 15 години. Тогава се запитахме "Защо не го правим по-често", разказва Деймън. "А когато прехвърлиш 50-те, си казваш: Ако не го превърнеш в приоритет, това просто няма да се случи".

Сега, повече от 25 години след като пробиват в Холивуд - толкова преплетени, че навремето са споделяли обща банкова сметка, Афлек и Деймън отново са екип. Афлек режисира, а двамата с Деймън играят във филма, разказващ за "ухажването" на Майкъл Джордан от компания "Найки".

"Въздушния" - оригинална продукция на стрийминг платформата Apple TV+, коsто се разпространява по кината от "Метро Голдуин Майер", е само част от новото им сътрудничество. 

Филмът е първата премиера за новата им продуцентска компания "Artists Equity". Афлек е главен изпълнителен директор, а Деймън отговаря за съдържанието. Отчасти нейната мисия е да даде на изявените членове на екипа и актьорския състав част от печалбите. 

За Афлек "Въздушния" - в който новосъздадената по онова време компания "Найки" се стреми да сключи договор, докато майка му (в ролята Вайола Дейвис) отстоява неговата стойност, представлява това, което се надяват да направят с новата си компания, пише още БТА.

"Вярваме, че в екипа има много наистина значими артисти, които са недооценени и подценявани, а имат огромен принос за качеството на преживяването в един филм", каза Бен Афлек в съвместно интервю с Мат Деймън.

"Искаме да възприемем подхода на Майкъл Джордан, а именно да признаем артистите и да кажем: Вие сте тези, които заслужават да бъдат компенсирани за това. Вие създавате изкуството, красотата, величието". 

С "Въздушния" те може би вече са създали хит. Филмът, в който участват Джейсън Бейтман, Крис Тъкър, Крис Месина и Марлон Уейънс, получи възторжени отзиви след премиерата си на фестивала "Саут бай саутест". Стрийминг платформата на Apple TV е толкова доволна от него, че решава да го пусне по кината в цялата страна. 

Всичко това обяснява някои от причините, поради които Афлек, въпреки меметата "Тъжният Бен Афлек" и вирусните видеоклипове, на които изглежда мрачен на наградите "Грами", е истински щастлив. Със сигурност е имало възходи и падения, Афлек и преди е разказвал откровено за минали битки с алкохолизма. Но сега той, по думите му, се оказва, "известен като нещастен", въпреки че се чувства точно обратното.

Базираната в Лос Анджелис компания "Artists Equity" е своеобразен завършек на прословутото начало на дуото. Те я създават, за да определят курса на следващата глава от книгата на живота - Деймън е на 52 години, а Афлек - на 50), и да направят прекарването на време заедно по-необходимо. Освен това начинанието позволява на Бен Афлек да бъде редовно с децата си от предишния си брак с Дженифър Гарнър. Миналата година той се ожени за Дженифър Лопес.