Забравете за печените курабийки и уютни мебели вкъщи - тези баби са далеч от стереотипите. Виновник за това е градския арт проект LATA 65, благодарение на който възрастните дами хващат спрейовете и разкрасяват улиците в покрайнините на португалската столица Лисабон. Освен това с "хулиганството" си доказват, че възрастта е просто състояние на ума.

Агеизмът, подобно на други предразсъдъци и стереотипи, е случайна или системна дискриминация срещу възрастните заради напредналите години... А в западното общество възрастните хора често са силно сегрегирана част от населението. 

Така данните сочат, че в САЩ около 11 млн. възрастни живеят сами. Това означава, че 28% от хората на 65 или повече години са изложени на висок риск от изолация, което освен че води до емоционално напрежение, може да има латентно влияние върху физическото и психическото здраве.

Арт проектът LATA 65 включва повече от 100 възрастни граждани в кампании за улично изкуство в крайните квартали на Лисабон.

Тяхната мисия има две цели: да внесе колорит в по-бедните общности на столицата и да използват рисуването на графити като начин за преодоляване на пропастта от културни различия между поколенията, която съществува в съвременния свят. 

Като се опитва да помогне на възрастните хора да разберат, че нещата, които някога са били считани за вандалски и упадъчни (като рисуването на графити), а сега са се превърнали в ярка форма на улично изкуство, арт проектът се надяват да вдъхне по-голямо разбиране на младежката култура и "невъзпитаните" тийнейджъри сред възрастните - с надеждата, че ще могат да намерят общо език.

Надяваме се това само да не вдъхнови улична "битка" между поколенията за по-красиви графити... И ще се радваме да видим подобни проекти и в София като LATA 65.