Пътуванията са всякакви – понякога са съвсем буквални, но друг път са просто мечти, желания, хубави книги… или пък е съвсем възможно да изминем дълги пътища, докато… си седим и гледаме някой интересен филм. Темата за „навъртените километражи” и щурите приключения не са чужди на киното, затова ви предлагаме (в случай, че още не сте се възползвали от отпуската или тепърва ви предстои) да се позабавлявате с няколко интересни и съвсем не нови заглавия, които ще ви отведат на най-различни места, ще ви срещнат с галерия от лица и ще ви повозят из историите си:

Почти известни (2000г.)

Уилям е на 15 и смисълът на живота му е рокенрола. Неговите симпатични рецензии за албуми привличат вниманието на редактора на списание „Rolling Stone”, който му отправя предложение-мечта – да придружи начинаещата група Stillwater на първото й турне. Докато Уилям става все по-близък с членовете в групата, той губи обективността си и скоро е лично въвлечен и омагьосан от противоречията в този нов за него свят, където се сблъсква с истината за своите идоли, опознава всички лица на свободата и научава урокa на живота си.

 


Ритни камбаната с финес (2008г.)

Милиардерът Едуард Коул и механ икът Картър Чембърс нямат нищо общо, освен че са нелечимо болни и не им остава много време, докато „ритнат камбаната”. Затова споделянето на болнична стая става повод за решението им да си отидат „с финес” – напускат я и се впускат в шеметно приключение с цел: да направят всички неща, които са искали някога - преди да умрат. По списък. Щуротия след щуротия, всеки от тях лекува другия и те се превръщат в странни приятели, които се научават да споделят и да се радват на живота. Да не говорим, че в главните роли са Морган Фрийман и Джак Никълсън…

 

Страх и омраза в Лас Вегас (1998г.)

Филм-класика на Тери Гилиъм с участието на Джони Деп, Бенисио Дел Торо, Тоби Магуайър… Накратко - журналистът Раул Дюк и адвокатът му д-р Гонзо пътуват от Ел Ей до Лас Вегас, докато колата им е претъпкана с всякакви наркотици и стимуланти и в крайна сметка, благодарение на тях двамата затъват все по-дълбоко в един нереален свят… Всъщност, трябва да се види, за да се разбере. Препоръчваме.

 

 

 

Телма и Луиз (1991г.)

По време на кратко уикенд-пътуване Луис застрелва мъж, който се опитва да изнасили Телма. Поради обстоятелствата, които я уличават в углавно престъпление, двете се опитват да избягат, но властите ги следват плътно по петите… Приключение с участието на Сюзън Сарандън, Брад Пит и Джина Дейвис, под режисурата на Ридли Скот. Не е за изпускане.

 

 

 


Евротрип (2004г.)

Лека тийн комедия, която ни разхожда из Европа – от западните й части, където всичко е почти наред, чак до източната част на континента, която в този филм не е представена много правдоподобно, но пък всичко е позволено в името на смешните и абсурдни ситуации. От САЩ до Берлин, една любовна история, която си мечтае за своя щастлив край. На и по пътя.

 

 

 


Плажът (2000г.)

Плажът е… много неща – най-вече идея, мечта и утопия, която героите в този филм на Дани Бойл са готови да преследват, търсят и защитават до край. Екзотичен остров, хипи начин на живот, тайни, приключения, акули и… Лео Ди Каприо. Какво му трябва на човек?