Излезе световният бестселър на Ролф Добели, едно комплексно и увлекателно четиво, което ще ви посвети в изкуството на правилното мислене!

Книгата

„Изкуството на правилното мислене: 52 мисловни грешки, които по-добре оставете на другите“ (превод: Жанина Драгостинова) е уникална книга, защото представя постиженията на съвременната психология на достъпен език и с чувство за хумор. Мисловните грешки в смисъла, в който авторът използва това понятие, са систематичните отклонения към рационалността, към оптималното, логичното, разумното мислене и поведение. Например много по-често се случва да надценим знанията си, отколкото да ги подценим. Опасността от загуба много по-бързо ни подтиква към действие, отколкото изгледът нещо да спечелим. По-бързо забелязваме намръщените физиономии, отколкото усмихнатите...

„Мозъкът ни е устроен за живот на ловци и събирачи. Днес обаче ние живеем в напълно различен свят. Това води до систематичното допускане на мисловни грешки, които могат да се окажат катастрофални за вашите пари, кариера, щастие. Ако сме наясно с това колко е лесно да се заблудим, ще бъдем много по-добре въоръжени за срещата с тези заблуди”. Ролф Добели поставя най-коварните ни „мисловни грешки“ под лупа и така ние разбираме:
- защо систематично надценяваме знанията си (и смятаме другите за по-глупави, отколкото всъщност са);
- защо нещо не може да бъде правилно, само защото милиони хора го приемат за правилно;
- защо следваме теории дори и когато вече е доказано, че те са неправилни.
А когато знаем всичко това, можем да предположим, че наполовина сме го избегнали или поне правилно преодолели.”

Авторът

„Настоящата книга може да не е пълното ви щастие, но все пак е някаква застраховка срещу самопричиняването на прекалено голямо нещастие”, настоява авторът.

Ролф Добели е роден през 1966 г. в Люцерн, Швейцария. Работил е като главен изпълнителен директор в различни дъщерни дружества на групата на Swissair. С приятели създава фирмата getAbstract, най-големият световен търговец на популярна икономическа литература. Живял е в Хонконг, Австралия, Англия и дълги години в САЩ. Основател и куратор на ZURICH.MINDS – общество на водещи личности от областта на науката, културата и икономиката.
Текстовете на Ролф Добели са не само поучителни, но и занимателни и доставят истинско удоволствие при четенето. Авторът майсторски съчетава литературния си талант с този на предприемача. От излизането си през 2011 г. досега книгата е неизменно в списъка на бестселърите на списание „Шпигел“, продадени са повече от милион екземпляри. Според Добели успехът на „Изкуството на правилното мислене“ се дължи на това, че за първи път някой представя постиженията на съвременната психология на достъпен език и с чувство за хумор.

Откъс от книгата >>>