По-малко от две години след като филмът „Аватар“ загуби първенството си като най-печелившия на всички времена, научнофантастичният приключенски филм на Джеймс Камерън се върна на върха. След като беше пуснат по китайските кина, „Аватар“ успя да стопи преднината на супергеройския „Отмъстителите: Краят“.

Снимка: Аватар (Avatar)

Аватар излезе преди 12 години, но лентата отново се завъртя в Китай. Страната, от която тръгна COVID-19, беше и сред първите, които се възстановиха. В момента Китай е най-големият кинопазар в света, като в салоните вървят предимно китайски продукции и някои по-стари американски.

Новите прожекции на „Аватар“ са спечелили за филма още близо 100 милиона долара, с което приходите от прожекции по света стават общо 2,802 млрд. долара срещу 2,797 млрд. за „Отмъстителите: Краят“.

Почитателите на филма вече 12 години чакат продължение и ще им се наложи да почакат още. Джеймс Камерън обяви, че цялата история ще обхваща 5 филма, като вторият и третият се снимаха едновременно и снимките им са почти приключили.

„Аватар“ беше един от първите филми, които продължиха да се снимат след прекъсването заради пандемията и макар режисьорът да успя да спази графика за снимките, премиерата му беше отложена за декември 2022 г.

Преди време Джеймс Камерън отговори на критиките, че историята във филма е много елементарна и каза, че темите на филма са вечни и днес са по-актуални от всякога.

„Имаме климатични промени, разтапяне на ледовете и връзката ни с природата е в по-голям риск от всякога, а „Аватар“ е именно филм за това и е един вечен филм“, каза Камерън. „Някои хора критикуват историята, защото е много проста. Всъщност не е толкова проста – универсална е. Това е нещо, което всички навсякъде могат да разберат и да се свържат емоционално.“

Снимка: Аватар (Avatar)

Когато излезе през 2009 г. „Аватар“ задмина дотогавашния филм рекордьор – „Титаник“, който също е на Джеймс Камерън. Трябва обаче да отбележим, че с годините цените на билетите се увеличават, особено след навлизането 3D технологията. Ако вземем предвид инфлацията, най-успешният филм в историята на киното остава класиката „Отнесени от вихъра“.