Миналата седмица за кратко актьорът Матю Макконъхи стана герой на антиваксърите и беше атакуван от привържениците на ваксините, след като каза, че не е сигурен дали ваксинацията на деца трябва да бъде задължителна. Тази седмица награденият с „Оскар“ актьор разясни какво точно е имал предвид.

Снимка: Getty Images

Искам да уточня нещо, което казах в интервю за „Ню Йорк Таймс“ миналата седмица, когато ме попитаха за задължителното ваксиниране на деца“, написа той в Инстаграм. „Тогава казах, че все още не бих препоръчал задължителна ваксинация на деца. Очевидно не е станало ясно, че имам предвид деца между 5 и 11 години. Не са верни твърденията, че по принцип съм срещу ваксинацията на деца. Това е лъжа. Всъщност 13-годишният ми син е напълно ваксиниран срещу COVID-19.

Снимка: Getty Images

Позицията на актьора в подкрепа на ваксините не е изненада за почитателите му. Известно е, че самият той е ваксиниран. Въпреки това със съпругата му са решили да изчакат да получат повече информация, преди да решат да ваксинират 8-годишния си син и 11-годишната си дъщеря.

Снимка: Getty Images

В Съединените щати темата за ваксинирането на деца е разделителна линия в обществото. По официални данни засега 360 000 деца между 5 и 11 години са получили ваксината, а 1/3 от родителите са твърдо решени да не позволяват децата им да не бъдат ваксинирани. Още 1/3 са разколебани и не са взели решение.