90 000 лв. за сираци, народни носии, рокли като български царици, ретро трамвай - абитуриентите през 2024 г. показаха, че не завършването на училище и баловете могат да имат и друга страна. А постигнатото и показаното от ътях да стане повод за гордост. 

Вместо да похарчат хиляди левове за рокли и костюми много абитуриенти от цяла България се включиха в инициативата "С тениска на бала". Така ученици от София, Русе, различни гимназии на Сандански, Петрич, Козлодуй, Тетевен и други градове успяха да съберат впечатляващата сума от 90 000 лв. в рамките на кампанията. Средствата ще бъдат предоставени на деца сираци за тяхното образование. 

90 000 ЗА СИРАЦИ

Кампания „С тениска на бала“ се провежда от няколко години и набира все по-голяма популярност. Да отидат на бала си с дълги вечерни рокли и луксозни костюми често е избор, който учениците не искат да правят. Дали защото не отговаря на стила им, или по друга причина - много от тях предпочитат комфорта на дънките и тениската, които носят по-често. Когато зад този избор стои и благотворителна кауза, резултатите няма как да не заслужават уважение. 

Припомняме историята на Деси Стоянова, водещата на "Преди обед". Защо тя не е отишла на бала си - вижте във видеото. 

Впечатляващ беше изборът и на много студенти, които отидоха на бала си с национални носии. Като учерниците от Кула. 

Едно момиче от Благоевград пък трогна всички с външния си вид. 

 

С рокля с мотиви от българска народна носия отива Илиана от Благоевград. От 5-годишна тя танцува народни танци и рисува. Завършва Национална хуманитарна гимназия в Благоевград. 

"Отвътре ми дойде и го споделих на близките ми. Стана нещо много хубаво! Чувствам се най-красива в насорна носия, с пендарите... Народното си е най!" - споделя Илиана. 

С НОСИЯ И ПЕНДАРИ НА БАЛА

Гримът и прическата й също са по-различни. Избира лек грим, но червено червило. Тази визия е характерна за жените, които са част от състави за народни танци и пеене. Косата си стилизира само с леки къдрици и поставя прочелник. Това е украшение, което се поставя подобно на диадема на челото. Той е бил част от дрехите за различни обредни обичаи в миналото. Някои прочелници са с висулки от ковани пластинки от сребро или бронз, други с фигури на птици или скъпоценни камъни. Илиана избира такъв със сребристи пендари. 

Цялото й семейство я подкрепя в този избор. А в деня, в който празнуват фамилно завършването й, всички те също са облечени с дрехи с фолклорни мотиви. как изглеждат - вижте във видеото по-горе. 

За бала на Илиана семейството е похарчило 5000 лв., като това включва рокля, аксесоари, обувки, грим, както и тържество в ресторант. 

"Когато тя е с носия, буквално лети. За щастието на едно дете няма ограничения!" - споделя майка й.