Знаете ли, че има хора, които са с различен цвят на очите – едното е оцветено в един цвят, а другото – в друг? Явлението не е толкова разпространено сред хората, колкото сред домашните любимци като котки и кучета, но все пак съществува. Ние сме подготвили цял списък с известни хора, които са с различен цвят на очите, но първо ви запознаваме с това какъв е медицинският термин за това заболяване (категоризирано е като такова) и на какво се дължи.

Хетерохромия (от гръцки означава „различен цвят“) е състояние, при което ирисът на едното око е с различен цвят от този на другото или част от ириса на едното око е различно оцветен от останалата му част. Дължи се на сравнителния излишък или недостиг на пигмента меланин, съдържащ се в тъканта на ириса.

Съществуват два вида хетерохромия: пълна такава, когато единият ирис е напълно различен като цвят от другия и частична, когато част от ириса на едното око се различава по цвят от тази на другото. А ето и кои известни личности са с такива очи.

Мила Кунис

Снимка: Getty Images

Вероятно сте забелязали перфектните й вежди и съвършена кожа, но никога не сте се заглеждали в цвета на очите й. Разликата в цвета им е трудно да бъде отчетена, защото актрисата вероятно е с частична хетерохромия.

Кейт Босуърт

Снимка: Getty Images

При американската актриса Кейт Босуърт хетерохромията е лесно забележима, защото едното й око е светлосиньо, а другото има тъмно петно в долната част.

Кийфър Съдърланд

Снимка: Getty Images

За различния цвят на очите му за първи път говори тогавашната му приятелка Джулия Робъртс, която от сцената на наградите „Златен глобус“ благодари на своя приятел с „красиво синьо и красиво зелено око“.

Джейн Сиймор

Снимка: Getty Images

Актрисата от „Д-р Куин Лечителката“ е един от известните хора, при които най-ясно се вижда разликата в цвета на очите. Тя често обаче слага лещи, за да не изглежда стряскащо.

Елизабет Бъркли

Снимка: Getty Images

Едното око на звездата от „Showgirls” e изцяло зелено, докато другото е наполовина кафяво наполовина зелено, което със сигурност я прави уникална.

Хенри Кавил

Снимка: Getty Images

Най-известен е с ролята си на Супермен във филма „Човек от стомана“. Това, че двете му очи са с различен цвят вероятно е част от неговите суперсили!

Деми Мур

Снимка: Getty Images

Актрисата от „Стриптийз“ е с централна хетерохромия, при която вътрешната част на ириса е оцветена в кафяво.

Бенедикт Къмбърбач

Снимка: Getty Images

Цветът на очите на актьора варира от синьо до зелено. Това е така, защото Бенедикт има т.нар. секторна хетерохромия, при която цветът в различни части от ириса на едно око е различен от останалата част.

Кристофър Уокън

Снимка: Getty Images

Очите на актьора са смесица от синьо и зелено. В лявото му око има кафяви петна.

Саймън Пег

Снимка: Getty Images

Актьорът от „Междузвездни войни“ обявява в телевизионен ефир, че има секторна хетерохромия. Те са синьо-сиви, но в дясното му око има кафяво петно.