Преди смятах, че да обичам себе си, е доста егоистично, но с течение на времето осъзнах, че в определена степен егоизмът е дори полезен.

Той ти помага да се съхраниш. Човек трябва да обича себе си, защото само така ще може да обича живота и да му се радва. Представете си един човек, който не може да се обича - дали би бил способен да обича някой друг? Не мисля!
 
Човек, обичайки се, е способен да отделя нужното време да се грижи за себе си, а когато е полезен на себе си, може да бъде полезен и за останалите. До днес живях за другите, опитвах се да угодя на всички - родители, приятели, колеги, шеф. И нещата никак не стоят добре. Не успях да отговоря на представата на никой. А за моята представа за тях - никой не попита.
 
В стремежа си да бъда харесвана, намразих себе си и сега всячески се опитвам отново да се заобичам. Да обичам това, което съм - своите предимства и недостатъци.
 
Уважавах другите, мислейки, че така се печели то - уважението. Но разбрах късно, че невинаги получаваш това, което даваш. Дълго време оставих всички да си мислят, че са над мен и сега не мога да се изправя - много станаха.

Вече не се сдържам и усещам, че ще се "сбия" с някого, а не знам дали съм достатъчно силна, за да се преборя. Те имат по-силни оръжия - лицемерие, лъжа и интрига. Мога ли с тях да се преборя? Искам да се заобичам, искам, а ми е толкова трудно.
 
Възпитана съм, че да си купуваш нещо хубаво или да изглеждаш добре, означава да се правиш на "голямата работа", а това е нещо лошо. Че да дадеш първо на себе си е егоизъм. Че трябва да правя това, което обществото налага и колко ни е страх от това какво ще кажат хората. Сега казвам „майната им”, сега ще живея аз! Ще поставя себе си на първо място. Ще правя това, което на мен ми харесва. Който иска - да е с мен, на останалите - приятен път! 

Човек трябва да поставя себе си винаги на първо място, като начин за самосъхранение. Това не означава, че си егоист или лош човек, това означава, че браниш себе си!
 
Никога не се опитвайте да се харесате на когото и да е било. Единственият човек, на който можете да угодите, сте самите вие, така че действайте! Какво бихте направили, ако мнението на всички околни, включително семейство и приятели, нямаше значение? Бихте ли били на същата работа? Бихте ли отишли някъде другаде? Бихте ли учили същата специалност? Бихте ли били със същия човек до себе си? Какъв би бил той?  

Най-големият страх на човек е да не остане сам и може би затова се стремим толкова много да се харесаме, или по-скоро се страхуваме какво ще кажат другите!
 
Обичайте се, грижете се за себе си и бъдете благодарни за всеки един ден, защото животът е дар и трябва да се изживее пълноценно и без страх!