Без значение дали ще спи по цяла нощ и или ще се събужда често, бебето несъмнено ще прекарва по-голямата част от времето си в леглото. Затова е важно да изберете подходящо спално бельо, което да му осигури комфортна и безопасна среда. Предлагаме Ви няколко полезни съвета, с които да помогнете на мъничето да спи спокойно, дълго и здравословно. 

Лека материя 

Новородените все още не могат да регулират добре температурата на тялото си, особено през нощта. Затова е важно да изберете лека и дишаща материя, която да не допуска прегряване, особено в горещите дни през лятото. 

Тук най-добрият избор е висококачественият памук. Става дума не за хасе, а по-скоро за ранфорс или, в най-добрия случай, за египетски памук. Той попива потта, за да е бебето сухо, изсъхва добре и осигурява прохлада, като позволява на топлината от тялото на бебето да се разсее навън. 

Снимка: istockphoto.com

Мека и нежна на допир 

Кожата на бебето е изключително деликатна, така че му осигурете максимална мекота и нежност в леглото. За тази цел изберете фин, дишащ памук. 

Синтетични влакна 

Уверете се, че в спалното бельо няма синтетични или вълнени влакна. Те може да подразнят кожата и дори да причинят алергична реакция. 

Важно предимство на  памука е, че е хипоалергенен. Най-добрият избор от тази гледна точка е памучния сатен (не го бъркайте със сатенирания памук, който е с друг състав). 

Търсете чаршаф с ластик 

От гледна точка на безопасността на бебето, най-добре е да използвате долен чаршаф с ластик по цялата му обиколка. Той приляга плътно по матрака и остава на мястото си, колкото и да се върти детето. Така няма да има опасност чаршафчето да се събере на топка или детето да се усуче в него през нощта. 

Изберете точния размер 

Не слагайте спално бельо, което не отговаря точно на размера на Вашите креватче и матрак. Имайте предвид не само квадратурата, но и височината на матрака – това е особено важно при чаршафите с ластик, които трябва да са достатъчно дълбоко подпъхнати под ръба. Ако чаршафите са по-малки или по-плитки от необходимото, те ще се изплъзнат и ще се осучат около детето. Ако пък са твърде големи, ластикът ще стане нефункционален и вероятно и в този случай ще намирате чаршафите събрани на купчина в легълцето. 

Лесни за поддръжка 

Истината е, че леглото на бебето се замърсява много по-лесно и по-често, отколкото би Ви се искало. Разлята вода или мляко, протекла пелена, върната храна – тук може да се случат доста инциденти. Така че изберете спално бельо, което се пере лесно, съхне бързо и издържа на наистина често и интензивно почистване. 

Най-бързосъхнещата материя е микрофибърът, но проблем при него е, че е изцяло синтетичен. Така че отново препоръчваме да се спрете на фин, тънък памук. 

Снимка: iStock

Непромокаем чаршаф 

Препоръчваме Ви да използвате непромокаемо долно чаршафче, което е с подходящия размер и се прикрепя здраво. То ще Ви спести постоянното почистване на матрака и неприятните миризми, които биха могли да се разнесат от него при намокряне. 

Тук материята няма значение, тъй като няма директен допир до бебето. Но все пак изберете модел, който не е твърде хлъзгав, достатъчно тънък е, за да съхне бързо, и в същото време достатъчно плътен, за да не се прокъсва лесно.