Макар "Шоуто на Николаос Цитиридис" да излезе във ваканция, водещият и екипът не остават безучастни към събитията, които тресат страната ни през последните седем дни. С чувство за хумор, но със сериозни препратки към случващото се, от шоуто отправят послания, над които е добре да помислим.

"Дами и господа, последните дни правят всичко възможно да ме оставят без думи. Предполагам, защото искат да ми покажат, че не са дни за приказки, ами дни за дела. Или пък искат да ми кажат, че досегашните думи и дела се оттеглят, за да сторят път на нови.

Ако бях философ, щях да поразсъждавам и да кажа, че обичайната бездна между приказките и делата сега е зейнала още по-широко и мракът в търбуха ѝ изглежда още по-тъмен от преди. Щях и да ви предупредя да сте особено внимателни тези дни – не защото Меркурий е ретрограден, а защото някой прави всичко възможно да ни убеди, че Истината не е най-естественото състояние на света, че светът може да бъде променян и подменян в зависимост от личния интерес, че може да бъде смален дотолкова, че да се вмести в униформа, да стъпи на върха на полицейска палка, или пък да стане частна собственост."


"Ако бях поет, тук щях – в подобаващо емоционален изблик – да ви призова да не вярвате на това. Защото светът е огромен и Истината е неговото естествено състояние", пише още Николаос, но ето че ни поднася и поезия:

ЗЛОБОДНЕВНО СТИХОТВОРЕНИЕ

Слънце пече, павета блестят 
Хипстъри, пънкари дюнери ядат
Баба готви каша от коприва 
А Мафията си отива…

Юношите в парка
зарибяват хората за сварка
Дядо свирва на напета дива 
А Мафията си отива…

Майки със колички 
Зяпат в мола, търсят нови цвички
Миски се вълнуват от модата летлива 
А Мафията си отива…

Футболисти слагат си помада 
Литератори оспорват си награда
Отвъд Океана, Дау Джоунс се срива 
А Мафията си отива...

И някъде съвсем далече 
Секретен гриф, случи се, изтече
Чупи клона кърджалийска слива
А Мафията? Мафията си отива…

И още малко размисли за свободата и истината:

"Когато даваш на хората лъжлива свобода, те са толерантни до едно време. После отиват и си искат истината... И не ги плаши да я вземат с цената на откъртени ребра. Те знаят коя е истината, знаят къде е истината, знаят какво е истинската свобода и няма да оставят никого от тези, които са я крили да им я показва.
Децата са честни, децата на свободата!
Е, има и объркани, сбъркали пътя, стигнали до тъмната страна на Луната. Но е въпрос само на време да прочетат табелите.
„Свободата, Санчо, е на върха на копието“.
Върхът е остър и тънък.
Пазете Свободата да не падне от него заедно с Истината!
Пазете пазителите на свободата! Тя е за всички!"

Следете профила на шоуто в Инстаграм за още прозрения от водещия Николаос Цитиридис и неговия екип.

Гледайте епизоди на btvplus.bg >>